Fed: Americká ekonomika se vyvíjí lépe, než se čekalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americká ekonomika je zřejmě v lepším stavu, než se doposud zdálo, a v letošním roce by mohla vykázat růst až o tři procenta. V rozhovoru ve finanční televizi CNBC to řekl prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard. Do vývoje ale ještě zasáhne dluhová krize v eurozóně, která podle Bullarda sice není vyřešena, ale situace se obecně zklidňuje.

Bullard řekl, že americká ekonomika loni měla kvůli více faktorům smůlu, dosavadní vývoj ale nenaznačuje, že by měly problémy pokračovat. Zřetelné je podle něj i zlepšení na trhu práce, kde Bullard očekává postupný pokles míry nezaměstnanosti. Ta už v lednu klesla na 8,3 procenta a byla nejníže za poslední tři roky.

Za „divokou kartu“ nicméně Bullard označil vývoj v Íránu a jeho vliv na ceny ropy. Teherán pohrozil, že kvůli sporu, který vede se západními zeměmi kvůli svému jadernému programu, by mohl zastavit vývoz ropy do dalších evropských zemí. Část jich nicméně začala v minulých dnech dovoz ropy omezovat už sama. Ceny ropy se v posledních dnech v reakci na vývoj v Íránu zvyšují a typ Brent se prodává za téměř 125 dolarů za barel.

Mezinárodní měnový fond (MMF) kvůli dluhové krizi v eurozóně výrazně snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok. Prognózu pro americkou ekonomiku ale nezměnil a nadále očekává růst o 1,8 procenta. Odhad růstu na příští rok MMF snížil na 2,2 procenta, předtím čekal růst o 2,5 procenta.

Co se takzvaného kvantitativního uvolňování týče, tedy stimulace ekonomiky prostřednictvím odkupu aktiv, Bullard pro třetí kolo uvolňování zatím nevidí důvod. Fed by k němu prý sáhl v případě, že by se začal stav ekonomiky rychle zhoršovat. V současné chvíli ekonomika v takovém stavu ale není.