Felipe má před sebou katalánskou výzvu

Felipe VI

Felipe VI Zdroj: ctk

Španělé mají od krále Felipeho VI. velká očekávání. Nový monarcha, jenž vystudoval několik oborů, se patrně pokusí navrátit důvěru obyvatel v instituce země. Předpokládá se také, že se bude zabývat sociálními tématy, které vzešly z hospodářské krize. Jeho nejtěžší úkol bude patrně souviset se snahou nespokojených regionů o větší pravomoci či samostatnost.

Část komentátorů tvrdí, že panovník hovořící katalánsky by mohl sehrát roli diskrétního prostředníka mezi Madridem a Barcelonou. Další ale míní, že by bylo moudřejší, kdyby se této debatě vyhnul.

Šestačtyřicetiletý Felipe dal hned během přísahy najevo, že chápe, o jak citlivou záležitost jde. Vyzval k jednotě i respektu kulturních odlišností jednotlivých oblastí. „V jednotném a rozmanitém Španělsku je místo pro každého z nás,“ podotkl a poděkování pronesl ve čtyřech jazycích, kterými se v království mluví.

Představitelé regionů ujišťují, že po změně na trůnu ve svém úsilí nepoleví, a na proslov reagovali vlažně. Baskický lídr Inigo Urkullu poslal Felipemu vzkaz jen pár hodin po abdikaci Juana Carlose. Očekává, že nový král odpoví na touhy různých národů španělského státu. V oblasti před necelými dvěma týdny desetitíce lidí vytvořily 123 kilometrů dlouhý řetěz ve snaze vymoci si referendum o samostatnosti.

Katalánská záležitost

Hlavní pnutí v zemi ale způsobuje katalánská záležitost. Španělský parlament v dubnu zamítl žádost místní vlády uspořádat hlasování o nezávislosti. Barcelona přesto připravuje zákon, který by jí umožnil vlastní nezávazný plebiscit. Dokončen bude patrně v září, v listopadu by lidé mohli jít k urnám. Je však pravděpodobné, že se Madrid do věci opět vloží.

Oficiální jednání mezi aktéry nikam nevedou, od krále tak někteří čekají zklidnění napětí. „Felipe je posledním nástrojem, jenž stát má, aby vyřešil katalánský problém klidnou dohodou,“ řekl deníku El País obchodník Albert Pont. Možnou roli nového panovníka nepodceňuje ani katalánský prezident Artur Mas, jehož ve snaze o získání samostatnosti pro bohatý region povzbudily nedávné výsledky voleb do Evropského parlamentu. Uvedl, že kvůli korunovaci zrušil plánovanou cestu do Spojených států.

„Z politického hlediska je katalánské téma pro nového krále jedním z nejdůležitějších. Musíme mu dát nějaký čas, aby se pokusil s touto záležitostí něco udělat,“ řekl. Zároveň však podotkl, že pokud vláda v Madridu nebude požadavkům Barcelony nakloněna, král s tím nic nezmůže.