Fico by mohl vládnout sám

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: mediafax

Předseda Smeru-SD Robert Fico je před březnovými předčasnými volbami na Slovensku v dobré výchozí pozici. Jeho strana by podle aktuálního průzkumu agentury Polis získala 45,5 procenta hlasů a mohla by vládnout sama. V 150členné Národní radě by měla většinu 83 mandátů. Do parlamentu by se ale neprobojovali Ficovi bývalí koaliční spojenci – Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) a Slovenská národní strana (SNS).

Druhá by ve volbách skončila nejsilnější strana dosavadní vlády - Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS), získala by 26 mandátů. Následuje Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) s 16 křesly a Svoboda a Solidarita (SaS) s 15 křesly. Deset poslanců by měl Most-Híd. Dost Slováků je ale zatím nerozhodnutých.

SDKU-DS nemá jasno v tom, zda by měla stranu do voleb opět vést dosluhující premiérka a místopředsedkyně strany Iveta Radičová nebo šéf uskupení Mikuláš Dzurinda. Ministr zahraničí se před minulým kláním stáhl do pozadí kvůli kauzám, na něž v kampani útočil Smer. Radičová si sice dokázala získat popularitu, během jejího vládnutí se ale ukázalo, že v partaji nemá moc silnou pozici. O volebním lídrovi se zřejmě rozhodne v primárkách.

Stranám a prezidentovi Ivanu Gašparovičovi se navíc zatím nepodařilo zajistit správu země do voleb. Podle ústavy musí Gašparovič vládu Radičové odvolat, není pro to ale stanoven žádný termín. I opozice přitom souhlasí s tím, aby současný kabinet „dovládl“. Fico totiž očividně považuje za výhodné zůstat až do jara jasně v opozici. „Jejich jedinou úlohou by bylo, aby svítili a topili,“ podotkl. O řešení situace se má znovu jednat ve čtvrtek.