Fico: Dodávky zbraní Kyjevu by vedly k otevřené válce

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Západní země by podle slovenského premiéra Roberta Fica neměly dodávat zbraně Ukrajině v opačném případě hrozí, že v zemi vypukne otevřená válka. Fico to sdělil před summitem Evropské unie, na kterém se státníci členských zemí evropské osmadvacítky mají zabývat i situací na Ukrajině. Dodávky protitankových prostředků a dalších obranných zbraní Ukrajině zvažují Spojené státy.

Například německá kancléřka Angela Merkelová ale naopak tento týden uvedla, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou nelze vyřešit vojenskými prostředky.

„Nemůžeme zabránit jednotlivým členským státům Severoatlantické aliance (NATO), aby se rozhodly dodávat zbraně do tohoto prostředí. Bude to ale vést k eskalaci napětí a k normální válce,“ prohlásil Fico, podle kterého by na Ukrajině hrozil vleklý konflikt. Neuvedl přitom, zda by Bratislava souhlasila s přesunem cizích zbraní přes Slovensko na Ukrajinu.

Fico před poslanci slovenského parlamentu dále prohlásil, že Slovensko je připraveno pomáhat svému východnímu sousedovi humanitární pomocí a zajištěním zpětných dodávek zemního plynu, kterými Ukrajina podle něj dokáže pokrýt 30 procent své roční spotřeby suroviny.

Slovenský premiér, který se dlouhodobě řadí ke kritikům sankcí EU vůči Rusku, proti nejnovějšímu rozšíření sankcí nic nenamítal. „My s tímto rozšiřováním seznamu nemáme žádné zásadní problémy,“ řekl Fico.

Vyčkávání na sankce

Unijní sankce se mají nově týkat 19 osob a devíti právnických subjektů. S jejich praktickým uplatněním však EU hodlá vyčkat až do příštího týdne. Chce tak dát šanci novému pokusu o smír na východě Ukrajiny, který se snaží dojednat Německo a Francie.

Fico také poznamenal, že vzájemné sankce k vyřešení konfliktu na východě Ukrajiny nepomohly a že jen uškodily ekonomice na obou stranách. „Pomohly sankce k tomu, aby se tam lidé nezabíjeli? Pokud by sankce fungovaly, v takovém případě tomu tak není,“ řekl Fico. Zopakoval také, že stávající situace na Ukrajině je konfliktem mocností. „Jediným řešením je určité nastavení rovnováhy,“ řekl bez bližších podrobností.