Fico hledá práci mladým, hrozí fiasko

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost je alarmující, nemluvě o mladých lidech bez práce. A těm je třeba pomoci. Tak premiér Robert Fico (SmerSD) zdůvodňuje potřebu velkého přeskupení peněz v rámci eurofondů. Z některých nedočerpaných programů se složí 345 milionů eur (zhruba 8,78 miliardy korun), jež mají podpořit místa pro mladé do 29 let.

„Původně jsme uvažovali o 270 milionech eur, ale po intenzivních diskuzích vzešel závěr, že je to dobrá příležitost k využití zdrojů z Evropské unie na vytvoření pracovních míst a podporu hospodářského růstu,“ oznámil předseda vlády.
Navzdory deklarované podpoře zaměstnanosti se v materiálu navrhuje vyčlenit většinu peněz, 225 milionů eur, na podporu malých a středních podniků. Ty by měly nakupovat nové stroje, zavádět inovace, a tak zvyšovat konkurenceschopnost.

„Představovat to veřejnosti jako snahu pomoci zaměstnávání mladých je velmi účelové,“ míní opoziční poslanec z SDKU-DS Miroslav Beblavý. Podezírá Smer, že chce peníze rozdělit lidem blízkým straně jako v roce 2008. Tehdy dostala například firma Plastika 4,8 milionu eur či Grafobal 4,4 milionu eur. Projekt také přirovnal ke slavným sociálním podnikům exministryně za Smer-SD Viery Tomanové.

Osm pilotních podniků tehdy mělo zaměstnat dlouhodobě nepracující. Nikdo z pár desítek lidí už nedělá, Slovensko však vyšetřoval Brusel. Podniky už ale neexistují a část z podpory desítek milionů eur dosud nevrátily. Beblavý připomíná, že suma na současný projekt je sedmkrát vyšší. Vláda si k tomu ještě odsouhlasila volný mandát k nakládání s prostředky, tedy při vypisování jednotlivých výzev.

Podle zaměstnavatelů projekt uškodí starším zaměstnancům

Záměr zpochybňují i příjemci podpory – zaměstnavatelé. „Program je deformací trhu, peníze totiž nebudou použity efektivně. Mohou sice vést ke vzniku nových pracovních míst, ale hrozí, že právě kvůli tomu jiné pozice zaniknou,“ uvedl šéf personální společnosti Trenkwalder Luboš Sirota s tím, že o práci tak mohou přijít starší lidé.

Program znevýhodní i další skupiny. Dlouhodobě nezaměstnaní jsou podle odborníků větší problém než nepracující absolventi. Třetina nezaměstnaných je v evidenci přes dva roky, podle posledních statistik tedy téměř 126 tisíc. Mladých je přitom přibližně polovina.

Sirota se šéfkou portálu profesia.sk Ivanou Molnárovou doporučují zaměřit se raději na vzdělávání. „Zlepšit kvalifikaci mladých, aby je připravili na pozice, které je u nás dlouhodobě problém obsadit – jako jsou elektrikáři, svářeči nebo operátoři výroby. Zaplnila by se díra na trhu a nově vytvořená místa by už neohrožovala ta existující,“ uzavírá Sirota.