Fico plánuje slučovat úřady a centralizovat veřejné zakázky

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Reuters

Stát musí být efektivní, tvrdí budoucí slovenský premiér Robert Fico. Plánuje proto slučování úřadů a centrální nákupy z veřejných prostředků. Sociální demokracie také přemýšlí, jak snížit rozpočtový schodek. Uvažuje například o omezení počtu příjemců příspěvků na děti. Zvyšování daní bohatých prý přijde na řadu až příští rok. Analytici však míní, že daně z alkoholu, tabáku a hazardu bude vláda muset zvedat už na podzim.

Jako jeden z prvních kroků chystá Smer zpřísnění pravidel státních nákupů. „Máme připravených asi sedm opatření,“ řekl Hospodárským novinám místopředseda strany Robert Kaliňák. Veřejné zakázky úřadů by měly být řízeny centrálně, pravděpodobně z ministerstva financí. Kaliňák chce také zakázat dodatky k smlouvám, vzniklých na základě tendrů. Podle něj se tak zakázky neúměrně prodražují. „Není přece možné, abychom měli k jednomu tunelu nějakých 126 dodatků,“ podotkl.

„Všechno, co bude možné integrovat, se sloučí,“ naznačil Fico další kroky. Redukce ministerstev a dalších úřadů ale zřejmě bude postupná. Už nyní se plánuje zrušení Fondu národního majetku. Do budoucna se hovoří o možném spojení rezortů vnitra s obranou, školství s kulturou a sociálních věcí se zdravotnictvím.

Čtěte také:

Fico se s nikým nedohodl, sestavuje vládu sám

Šašek provokuje: Robert II. Bázlivý

Smer také v reakci na nedávnou kauzu s odposlechy plánuje sjednotit dvě ze tří zpravodajských služeb – vojenskou rozvědku a kontrarozvědku. „Nejde tu jen o sloučení, ale i o úplnou přestavbu služeb z pohledu skandálů, které tam byly,“ podotkl Kaliňák.

Fico naznačil i plány ohledně konsolidace veřejných financí. „Setrváváme na našem postoji, že daně se budou zvyšovat jen bohatým a silným,“ řekl s tím, že zvedat je letos nemá smysl. Pokud to ale bude nutné, vytvoří se výdajové stropy pro jednotlivá ministerstva, dodal. Vznikající vláda uvažuje o tom, že kvůli boji s rozpočtovým deficitem zruší bohatším příspěvky na děti. Zvyšování důchodového věku při současné míře nezaměstnanosti nepovažuje za rozumné.

Zvažované změny

» slučování ministerstev a zpravodajských služeb, rušení některých institucí

» zpřísnění pravidel pro veřejné zakázky, například zákaz dodatků ke smlouvám, jež některé projekty v minulosti významně prodražily

» případné výdajové stropy pro jednotlivé rezorty » zrušení rovné daně

» změny ve valorizaci penzí, které by pomohly lidem s nižšími důchody - penze by se zvyšovaly o pevnou částku.

Restrikce. Zákaz zisku zdravotních pojišťoven patří k razantním návrhům, které chce prosazovat předseda slovenských sociálních demokratů Robert FicoRestrikce. Zákaz zisku zdravotních pojišťoven patří k razantním návrhům, které chce prosazovat předseda slovenských sociálních demokratů Robert Fico | ctk

Smer má schválit jména ministrů příští pátek

Personální složení budoucí vlády Roberta Fica se pomalu rýsuje. Každý den přibývají nová jména možných ministrů. Celkovou sestavu má sociální demokracie schválit 30. března. Fico s ní pak půjde za prezidentem.

Pravděpodobně žádné změny se už nebudou konat při obsazování postů šéfů rezortů financí, vnitra a kultury. Mají je dostat místopředsedové Smeru-SD Peter Kažimír, Robert Kaliňák a Marek Maďarič. Na ministerstvo zahraničí se vrátí Miroslav Lajčák.

V souvislosti s ministerstvem hospodářství se skloňuje jméno ekonoma a nestraníka Jána Valka. Včera Fico prozradil, že ministryní zdravotnictví se zřejmě stane bývalá manažerka pojišťovny Důvěra a Všeobecné zdravotní pojišťovny Zuzana Zvolenská.

Podle některých ze zdrojů se sociální demokracie rozhoduje o tom, zda ministrem práce, sociálních věcí a rodiny učinit bývalého šéfa hospodářství Ľubomíra Jahnátka nebo generálního manažera strany Jána Richtera. Prezident Ivan Gašparovič novinářům také sdělil, že víceméně jisté je místo ministra školství pro Dušana Čaploviče.

Zajímavý je vývoj opozičního „boje“ o posty ve vedení parlamentu a jeho výborů. Lídr strany Most-Híd Béla Bugár se vzdal svého přání být jedním z místopředsedů Národní rady. Opozice se shodla na nominaci Jána Figeľa z Křesťanskodemokratického hnutí a Eriky Jurinové z Obyčejných lidí a nezávislých osobností. Jména šéfů výborů jsou zatím nejasná.