Fico: Pomoc africkým státům může zastavit migrační vlnu

Slovenský premiér Robert Fico na summitu EU ve Valettě

Slovenský premiér Robert Fico na summitu EU ve Valettě Zdroj: ctk/ap

Zajištění finanční pomoci pro africké státy je cestou, jak zadržet migrační vlnu. Za nejdůležitější krok právě skončeného summitu EU a afrických zemí proto slovenský premiér Robert Fico považuje založení fondu, z kterého v první fázi půjde na pomoc 1,8 miliardy eur (48,7 miliardy korun). Fico to řekl před jednáním lídrů EU, které na maltský summit navazuje.

Fico ocenil, že se summit uskutečnil. Africké státy podle něj mohou být velmi nápomocné při řešení migrační krize. „Myslím si, že je relevantní zaangažovat i africké státy,“ řekl Fico.

Státy takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) dnes oznámily, že do fondu na pomoc africkým státům dohromady přispějí částkou tři miliony eur (81 milionů korun), aby ve svěřeneckém fondu získaly hlasovací právo a mohly ovlivňovat, kam peníze půjdou. „Odpovídá to filozofii vlády. Odmítáme kvóty, ale ukazujeme připravenost být součástí řešení migrační krize,“ prohlásil Fico.

Podle slovenského premiéra se změnil pohled na V4. „Je jiný než byl před několika měsíci,“ poznamenal Fico. Státy visegrádu totiž čelily kritice ze strany ostatních evropských států kvůli tomu, že odmítají povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků.

Hotspot Řecko

Slovenský premiér také okomentoval postoj Německa, které oznámilo, že znovu začne vracet běžence do zemí, kde vstoupili do EU. „Když se Německo začne chovat, jak avizuje, tak budeme mít v Evropě jeden jediný hotspot. Ten hotspot se bude jmenovat Řecko a Řekové si za to mohou sami,“ řekl Fico.

Navazující jednání Evropské rady se podle Fica bude zabývat hlavně dialogem mezi EU a Tureckem, kde jsou nyní dva miliony uprchlíků z válkou zmítané Sýrie. Běženci tudy prchají do Evropy a státy V4 podle Fica budou požadovat zpřísnění kontrol na hranicích. Očekává i kritiku Řecka, protože podle něj nedodržuje na hranicích podmínky, které se od něj očekávají. Podle Fica by se mohlo jednání protáhnout.