Fico: Rozpad eurozóny? Vidím to 50:50

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Slovenský premiér Robert Fico dnes na tiskové konferenci prohlásil, že se obává rozpadu eurozóny a považuje jej stále za reálnou alternativu, pokud se nepodaří zvládnout situaci v zemích, jako je Řecko nebo Španělsko. Euro na zatím asi nejskeptičtější výrok vrcholného politického představitele země eurozóny ihned reagovalo poklesem.

„Velmi záleží na tom, jak budou reagovat jednotlivé státy eurozóny na materiál, který se bude týkat posilnění evropské integrace,“ řekl Fico.

„To všechno může vést k posilnění Evropské unie a eurozóny, nebo k rozdělení eurozóny. Rozpad eurozóny vidím stejně reálný jako její udržení, padesát na padesát,“ dodal premiér.

Investoři na slova Fica ihned zareagovali - euro kleslo na denní minimum 1,2496 dolaru z předchozí úrovně poblíž 1,2530.

Eurozónu teď čeká série důležitých jednání, především pak zasedání bankovní rady Evropské centrální banky (ECB). Finanční trhy s napětím očekávají, zda prezident ECB Mario Draghi oznámí podrobnosti k chystanému plánu odkupu aktiv, který ECB avizovala.