Fico: Slovensko zváží referendum, když EU prosadí kvóty na migranty

Syrští uprchlíci,

Syrští uprchlíci, Zdroj: ctk

Slovensko zváží vypsání referenda, pokud Evropská unie prosadí povinné přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Před poslanci slovenského parlamentu, kteří jednají o migrační krizi, to dnes prohlásil premiér Robert Fico.

Povinné přerozdělení migrantů podobně jako další země visegrádské čtyřky (V4), včetně České republiky, Bratislava odmítá a prosazuje pomoc při zvládnutí migrační krize na principu dobrovolnosti. Země V4 odmítavý postoj ke kvótám potvrdily ve společném prohlášení.

„Za vládu Slovenské republiky chci oznámit, že budeme zvažovat i možnost vyhlášení referenda prostřednictvím usnesení Národní rady. Možná je to cesta, jak se vyhnout důsledkům rozhodnutí Evropské komise, s nimiž vláda Slovenské republiky souhlasit jednoduše nemůže,“ řekl Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie má ve slovenské sněmovně pohodlnou většinu.

Podle Fica není jisté, zda členské země EU, které nesouhlasí s povinnými kvótami, jsou schopny při případném hlasování o návrhu Evropské komise ohledně kvót vytvořit takzvanou blokační menšinu. Ta by byla potřebná k tomu, aby povinné kvóty nebyly závazné pro státy evropské osmadvacítky.

Slovenský premiér se také ohradil vůči návrhům závěrů nadcházejícího summitu EU k migraci, které podle něj zmiňují povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků. Výhrady k textu dříve během dne vyjádřil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Počet uprchlíků na milion obyvatel:Počty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komisePočty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komise|E15, EK, wikipedia.org

Počet uprchlíků na 1000 km2:Počty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komisePočty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komise|E15, EK, wikipedia.org