Fico sype před volbami peníze do dopravy

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Slováky čekají v sobotu župní volby, které jsou důležitým testem popularity premiéra Roberta Fica rok a půl po jeho návratu k moci. Politologové věří, že jeho Smer v regionech opět zaboduje. Pravice má podle nich šanci v podstatě jen v Bratislavském kraji. Vláda jako by shodou okolností pár dní před hlasováním přislíbila regionu stovky milionů eur na modernizaci dopravy.

V nejsledovanějším kraji se pokusí obhájit post župana lídr opoziční Slovenské demokratické křesťanské unie — Demokratické strany Pavol Frešo. Podle aktuálního průzkumu vede nad sociálně demokratickou kandidátkou, europoslankyní Monikou Flašíkovou-Beňovou, o devět procent.

„Bude i druhé kolo. Může v něm mít váhu i to, zda se Fico výrazně zapojí do kampaně Flašíkové-Beňové,“ řekl Sme Martin Slosiárik z agentury Focus.

360 milionů eur na dopravní projekty

Fico už se přitom dost výrazně projevil. Jeho vláda ohlásila, že na dopravní projekty Bratislavského kraje půjde do roku 2015 více než 360 milionů eur. Slibuje například opravu dva roky nefunkční tramvajové tratě na hlavní nádraží metropole. Znovu zprovozněna by mohla být za rok. Počítá se také s výstavbou tramvajové linky do Petržalky i modernizací vozového parku.

V některých z osmi krajů se očekává pouze jedno kolo, v němž zvítězí levicový uchazeč. Příkladem je Žilina, Prešov či Trnava. Zajímavá situace je v regionu, do něhož spadá druhé největší město Košice. Favorit klání, současný sociálnědemokratický župan Zdenko Trebuľa, má podporu obou maďarských stran, za kterými stojí disciplinované voličstvo.

Analytici podotýkají, že souboj kandidátů před čtvrtými župními volbami v historii Slovenska byl založen spíše na útocích na rivaly než na silných tématech. „Lidé nechápou, co je vyšší územní celek, a kampaň jako by jen prozrazovala, že problematice krajů nerozumějí ani politici, kteří tam chtějí kandidovat,“ řekl deníku Pravda reklamní odborník Igor Brossmann.