Fico ve finále prezidentské volby sází na náboženskou kartu

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Příští sobotu bude na Slovensku odstartováno druhé kolo přímých prezidentských voleb a tomu také odpovídá vyostřující se kampaň. Vítěz prvního poločasu, premiér a šéf strany Smer – sociální demokracie Robert Fico se zaměřil na citlivé místo svého protikandidáta Andreje Kisky. Na včera náhle svolané tiskové konferenci Fico vytáhl osvědčeného kostlivce z Kiskovy skříně – jeho údajné styky se scientologickou církví, jejíž působení je v některých zemích zakázáno.

„Napojení na scientologii je v některých zemích bezpečnostní riziko,“ prohlásil Fico. Zdůraznil, že Kiska vydal knihu ve vydavatelství Alert a zúčastnil se akcí, jež organizovali příslušníci této sekty. Za vydavatelstvím stál podle premiéra Ladislav Pavlík, ředitel Vysoké školy Rona Hubbarda, zakladatele scientologie.

Kiska Ficova obvinění včera stejně bleskově odmítl. „Nejsem scientolog, tečka. Odmítám obludná obvinění premiéra ze spolupráce s jakoukoli sektou,“ zdůraznil před novináři. Prohlásil, že scientologické názory vlastně ani nezná. Za bezpečnostní riziko pro Slovensko označil naopak samotného Fica. Potvrdil také, že už na premiéra podal trestní oznámení pro pomluvu.

Ze včerejšího Ficova vystoupení vyplývá, že šéf Smeru vsadil na tradiční konzervatismus části Slováků. Největší část křesťansky orientovaných voličů dala v prvním kole hlas opozičnímu poslanci Radoslavu Procházkovi, který skončil třetí. Nyní by právě tato skupina mohla rozhodnout volební finále. Přestože se Kiska snaží z obvinění ze spolupráce se scientology vymanit, téma ho zatím drží v komunikační defenzivě.

Fico, jehož Smer přede dvěma lety získal spolehlivou nadpoloviční většinu v parlamentu, se už dříve pokusil oslovit nábožensky založené voliče tím, že v propagačním videu hovořil o své katolické výchově. Média ho následně usvědčila z pokrytectví, když zveřejnila jeho prohlášení z doby před listopadem 1989, v němž se jednoznačně hlásí k ateismu. Ficovi také připomněla členství v komunistické straně nebo pozdější kariéru v nástupnické Straně demokratické levice.

Autor je redaktorem týdeníku Euro

Mesežnikov: Fico ztratil důvěru lidí. Agresivní kampaň se voličům nelíbila