Ficova vláda před volbami slibuje dotace a sociální opatření

slovenský premiér Robert Fico

slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Příspěvky na lyžařské kurzy, dotace na rozšíření kapacity mateřských školek a nejnověji podpora zateplování rodinných domů. Levicová slovenská vláda premiéra Roberta Fica před blížícími se parlamentními volbami přišla se sérií opatření, kterými chce přispět ke zlepšení životní úrovně lidí. Podle opozice sociální balíček vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) je součástí její předvolební kampaně.

Zavedení 15 různých opatření v sociální a ekonomické oblasti jednobarevný kabinet sociálních demokratů zdůvodnil tím, že občané mají pocítit silnější růst ekonomiky či vyšší výběr daní i díky potíraní daňových podvodů.

Premiér Fico zahájil informační kampaň státu k poskytování dotací na zateplování starších rodinných domů kromě velkých vil. „Stát může (majiteli) vrátit 30 procent nákladů na zateplování, přičemž maximální výše se může vyšplhat na 6000 eur (přes 162 tisíc korun), k tomu ještě může dostat 500 eur na vypracování příslušných projektů,“ řekl slovenský premiér, podle kterého vláda na tento program vyčlenila 40 milionů eur (více než miliarda korun).

Na pětimilionovém Slovensku je 800 tisíc trvale obývaných rodinných domů, z toho zateplených je asi jen 35 procent. Zateplení podle Fica sníží náklady na topení, dotační program státu prý může pomoci také slovenským výrobcům zateplovacích systémů a stavebním firmám.

Přibude i mateřských školek

Dříve v tomto týdnu Fico spolu s ministrem školství zase symbolicky odškrtl naplnění jiného opatření ze sociálního balíčku, a to rozšíření kapacit v mateřských školkách. Řada těchto předškolních zařízení, zejména ve větších městech a v obcích, kde developeři v uplynulých letech postavili nové obytné čtvrtě, právě z důvodu svých omezených kapacit nedokázala vyhovět žádostem všech rodičů o umístění dítěte.

Součástí nynějšího sociálního balíčku vlády je také již schválené zvýšení minimální mzdy, snížení daně z přidané hodnoty na vybrané potraviny, dále navýšení mateřské a příspěvku na péči o malé děti, snížení doplatků na léky pro seniory a děti, jakož i dotace na ekologické zdroje energií. Stát na tento balík opatření vyčlení 200 milionů eur (5,4 miliardy korun), což odpovídá více než dvěma procentům daňových příjmů státu za minulý rok.

Směr-SD "ulevoval" už loni

Směr-SD již loni prosadil různé úlevy a jiná opatření v sociální oblasti. Mezi nimi nechybělo snížení povinných odvodů pro zaměstnance s nízkými příjmy či bezplatné cestování dětí, studentů a seniorů ve vlacích, což mohou využít nejen Slováci, ale i obyvatelé dalších členských zemí EU.

Fico již dříve oznámil, že jeho strana připraví i třetí sociální balíček, který by ale chtěla v praxi prosadit až po parlamentních volbách, plánovaných na začátek března příštího roku. Opozice sociální balíčky vládních sociálních demokratů kritizovala a označila je za populistické rozhodnutí Směru-SD, jehož cílem je zvýšit popularitu strany. Připomněla rovněž, že sociální demokraté si po nástupu k moci v roce 2012 pomohli ve snaze zlepšit kondici státních financí zvyšováním daní.

Směr-SD je dlouhodobě nejoblíbenější politickou stranou na Slovensku. Podle některých průzkumů veřejného mínění by Ficova strana stejně jako v parlamentních volbách před třemi lety i nyní získala většinu křesel ve sněmovně.