Ficův kabinet připravuje zavedení minimálních penzí

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK

Slovensko chystá zavedení minimální výše penzí, na kterou budou mít obyvatelé země nárok po odchodu do důchodu. Návrh příslušného zákona schválil levicový kabinet premiéra Roberta Fica. Změnou chce stát zvýhodnit lidi, kteří v produktivním věku pracovali za nízkou mzdu.

Nárok na státem garantovanou penzi získají lidé, kteří před odchodem do důchodu odpracovali alespoň 30 let. Opatření v praxi pomůže obyvatelům s výrazně podprůměrnými platy, kteří jsou nyní po odchodu do penze často odkázáni na sociální dávky. Výše starobního důchodu na Slovensku závisí zejména na mzdě během produktivního života a na období důchodového pojištění.

„Je to motivující prvek z hlediska budoucnosti, aby lidé měli zájem pracovat,“ řekl novinářům ministr práce Ján Richter k zavedení minimálního důchodu. Vládní sociální demokraté mají ve sněmovně pohodlnou většinu, zákon tak dokážou prosadit i bez podpory opozice.

269 eur měsíčně

Nejnižší výše měsíční penze podle návrhu dosáhne 1,36násobku životního minima, což by v současnosti představovalo částku zhruba 269 eur (7420 korun). Průměrná výše starobního důchodu na Slovensku v závěru loňska činila 400 eur (asi 11030 korun).

Ministerstvo práce odhadlo, že nárok na minimální penzi by na pětimilionovém Slovensku mohlo letos získat více než 75 tisíc lidí. Měsíčně by si ke stávajícímu důchodu přilepšili o pět až 11 procent. Zavedení minimální penze přijde stát na 31 milionů eur (855 milionů korun) ročně.

Zavedení minimálních penzí je jedním z opatření Ficovy strany Směr-sociální demokracie na zlepšení životní úrovně obyvatel. Balíček zahrnuje i bezplatné cestování pro děti, studenty a seniory ve vlacích, jakož i snížení povinných odvodů pro zaměstnance s podprůměrnými příjmy.