Ficův lék na nezaměstnanost: nižší odvody pro chudé

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Nezaměstnanost na Slovensku se dlouhodobě pohybuje kolem 14 procent a v některých regionech je bez práce více než pětina lidí. Podle některých zaměstnavatelů k tomu přispívá i levicová vláda, která upravila zákoník práce v jejich neprospěch. Teď přichází jednobarevný kabinet Roberta Fica s nápadem snížit podnikům sociální a zdravotní odvody, pokud dají práci dlouhodobě nezaměstnaným.

„Očekáváme okamžitý poměrně pozitivní efekt na tvorbu pracovních míst,“ prohlásil Fico poté, co nápad představil odborářům. Vláda teď zváží, zda se vydá cestou odvodového bonusu, přes který by stát vlastně část odvodů dotoval, nebo stanoví příjmovou hranici, do které se budou platit nižší odvody. Podle státního tajemníka ministerstva práce Branislava Ondruše by opatření platilo přechodně, třeba rok.

Snížení odvodů pro nižší příjmové skupiny zemi už dříve doporučily Evropská komise i Mezinárodní měnový fond. Podobné úlevy pro firmy se osvědčily v Německu. Naopak odboráři se k návrhu vyjadřují zdrženlivě. Uchlácholit je má slib, že kabinet zvýší minimální mzdu. „Není možné, aby ten, kdo pracuje, byl pod hranicí chudoby,“ uvedl Fico.