Finanční krizi v USA vyhráli právníci

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Finanční krize korunovala své vítěze. Stali se jimi američtí právníci – během uplynulých pěti let dokázali jen na šesti největších amerických bankách vydělat 103 miliard dolarů. Přišli si tak na více než akcionáři těchto ústavů. Ti se během dietní pětiletky museli spokojit s „pouhými“ 99 miliardami vyplacených dividend. Obživu armádě právníků zajišťují zejména soudní spory vedené proti bankám v souvislosti s jejich operacemi během finanční krize.

Naneštěstí pro akcionáře nabírají pře s bankami na tempu. Jen za poslední rok a půl totiž američtí finančníci proplatili právníkům faktury za 40 miliard. Zasvěcení pozorovatelé tvrdí, že spory mohou trvat i další dekádu. „Amerika oživuje a není pochyb o solventnosti bank, vyšetřovatelé tak mohou šlápnout do pedálů,“ uvádí někdejší právník americké Komise pro cenné papíry Daniel Hurson pro Bloomberg.

Sílící právní tlak na banky potvrzují i další experti a varují, že může pro příští léta omezit výnos z akcií. „Blíží se křížová výprava, doporučujeme prodat akcie JP Morgan, Bank of America a Citigroup,“ uvádí analytik Charles Peabody z newyorské investiční společnosti Portales Partners.

Velkým soustem pro právníky může být banka JP Morgan. Té hrozí čerstvě až šestimiliardová pokuta za prodej nekvalitních hypotečních cenných papírů v předvečer krize. Je nasnadě, že každá uspořená miliarda by o nemalou částku vylepšila konta angažovaných právníků.

Zatímco v Česku živí právníky spíše státní firmy, v Americe to budou propříště bankéři. Svět paragrafů čeká nadějná budoucnost. „Další případy v souvislosti s finanční krizí budou následovat,“ zahřímal v srpnu americký prokurátor Eric Holder.
Ani strom výplatnic zámořských právníků však neporoste do nebe. Řada případů má pětiletou promlčecí lhůtu, konta armády spásy zákona tak mohou zachránit jen bankovní podvody. Americké právo je řeší i po deseti letech, právníci se tak o budoucnost bát nemusí. Represe vůči bankám má totiž širokou politickou podporu