Fiskální pakt už nemá jistou podporu ani v Německu

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Nejsilnější německá opoziční strana sociální demokracie (SPD) podmínila svou podporu smlouvě o rozpočtové odpovědnosti v Evropské unii v německém parlamentu novými investičními a prorůstovými opatřeními v EU. Bez hlasů opozice přitom kancléřka Angela Merkelová fiskální pakt, jehož je iniciátorkou a hlavní zastánkyní, doma neprosadí.

Vedení SPD požaduje mimo jiné vytvoření investičního a rozvojového fondu a programu na podporu růstu a zaměstnanosti. Tyto návrhy odpovídají linii, kterou razí nový francouzský prezident, socialista François Hollande, jenž dnes navečer přijede do Berlína na svou první zahraniční návštěvu.

Hollandeova hostitelka Merkelová s impulzy na podporu růstu a zaměstnanosti v EU souhlasí. Rozhodně ale odmítá, aby byly realizovány za cenu dalšího zadlužování, jak to plánuje Hollande. Nechce kvůli tomu také znovu otevírat fiskální pakt.

SPD tvrdí, že její požadavky si nevyžádají nové dluhy. Finance do navrženého fondu se mají získat „přeprogramováním“ prostředků, které jsou v současnosti už k dispozici, posílením Evropské investiční banky a z výnosů daně z transakcí na finančních trzích, jejíž zavedení německá levice dlouhodobě požaduje.

Ekonomického růstu a zvyšování zaměstnanosti chce německá sociální demokracie v EU dosáhnout pomocí inovací, ekologické obnovy a investicí do reálného hospodářství. Z těchto programů by podle jejích představ měly profitovat hlavně státy na jihu unie, které nejsilněji postihla současná dluhová krize.

Fiskální pakt musí v Německu schválit obě komory parlamentu dvoutřetinovou většinou. Tu vládní středopravá koalice ani v jedné části parlamentu nemá, v horní komoře je dokonce v menšině.