Fitch: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny dramaticky stoupla

Řecko, vlajka

Řecko, vlajka Zdroj: ctk

Výsledek nedělního referenda v Řecku dramaticky zvyšuje pravděpodobnost, že tato silně zadlužená země opustí eurozónu. Uvedla to dnes ratingová agentura Fitch. Řekové v referendu odmítli podmínky věřitelů pro uvolnění další finanční pomoci.

Dohoda mezi Řeckem a věřiteli je sice podle agentury Fitch stále možná, na její dosažení však zbývá velmi málo času. Agentura rovněž upozornila, že dnešní rezignace řeckého ministra financi Janise Varufakise signalizuje přání řecké vlády obnovit jednání s věřiteli.

Na růst pravděpodobnosti řeckého odchodu z eurozóny po nedělním referendu poukázala rovněž investiční společnost BlackRock, která je největším správcem majetku na světě. „Zvyšuje to pravděpodobnost odchodu,“ řekl agentuře Reuters šéf investiční strategie podniku Russ Koesterich. Dodal nicméně, že stále existuje prostor k dosažení kompromisní dohody.

Atény chtějí se zástupci eurozóny jednat o přísunu peněz a odpisu dluhů, aby odvrátily hrozící bankrot, jejich evropští partneři se ale k úspěchu vyjednávání stavějí spíše skepticky.

Analytici: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny stoupla