Fitch výrazně zhoršila rating Kypru, obavy o financování země rostou

Kypr

Kypr

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení schopnosti Kypru splácet závazky na stupeň BBB. Dosud Kypr hodnotila o dva stupně výše, známkou A minus. Hlavní rating je nyní pouhé dva stupně nad spekulativním pásmem a Fitch předpovídá, že Kypr si možná už koncem roku nebude schopen zajistit dostatečné financování na mezinárodních trzích.

Výhled ratingu je negativní, což znamená, že agentura jej může snižovat i nadále. Fitch snížila rating Kypru už v květnu, a to rovnou o tři stupně. Hlavním důvodem byla vysoká expozice kyperských bank vůči řeckému státnímu dluhu.

„Snížení ratingu Kypru o dva stupně na známku BBB vyjadřuje nynější i předpokládané zhoršení stavu veřejných financí. Fitch zároveň očekává, že emitent nebude schopen oslovit mezinárodní dluhopisové trhy, aby si na nich zajistil refinancování,“ uvedla agentura.

Fitch přitom upozorňuje, že Kypru ve druhém pololetí letošního a prvním pololetí příštího roku vzroste objem splatných závazků.

Situace Kypru se prudce zhoršila po explozi v jednom z muničních skladů, která 11. července zdevastovala největší kyperskou elektrárnu. Polovina ostrova se ocitla bez elektřiny, kterou bylo nutné začít dovážet. Kyperský prezident Demetris Christofias nedávno obměnil vládu a řekl, že Kypr zatím o pomoc žádat nemusí.

Další adept na záchranu?

Pokud by se Kypr bez pomoci neobešel, stal by se čtvrtou zemí eurozóny, která by čerpala pomoc z evropských záchranných fondů. Zahraniční finanční pomoc prozatím čerpá Řecko, Irsko a Portugalsko. Rating je klíčovým vodítkem pro investory, kteří podle něj hodnotí, jak je pro ně daná země riziková. Obecně platí, že čím vyšší je rating, tím je země považována za spolehlivějšího dlužníka. Věřitelé a trhy obecně pak takové zemi půjčují peníze za příznivějších podmínek, zpravidla tedy s nižším úrokem. To je klíčové pro plánování státních výdajů.