Fitch: Vysoké zadlužení Číny podkopává růst a stabilitu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: David Yu via Flickr

Zadluženost v čínské ekonomice narostla do takové míry, že bude v nadcházejících pěti letech oslabovat tempo hospodářského růstu a mohla by ohrozit i finanční stabilitu země. Předpověděla to mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings. Kvůli prudkému nárůstu zadluženosti od globální finanční krize z roku 2008 bude podle ní pro ekonomiku „mimořádně obtížné“ dosahovat průměrného ročního tempa růstu 6,5-7,0 procenta, jak plánuje vedení země.

Veřejný dluh Číny na konci loňského roku činil 55 procent hrubého domácího produktu (HDP), což je vzhledem ke stavu veřejných financí v řadě vyspělých zemích relativně málo. Celková zadluženost ve druhé největší ekonomice světa však loni podle oficiálních odhadů vzrostla na téměř 200 procent HDP, tedy na takřka dvojnásobek 115 procent HDP z roku 2008.

Skutečná míra dluhu se ale teď podle agentury Fitch blíží 250 procentům výkonu ekonomiky. Letos přitom celkový dluh naroste na 260 procent HDP a jeho vzestup je nadále rychlejší než tempo hospodářského růstu, citoval ze zprávy ratingové agentury server britského listu The Telegraph.

„Vysoká a neustále rostoucí míra zadluženosti v ekonomice je stále větším zdrojem systémové zranitelnosti,“ napsali analytici Fitch ve své zprávě. Rostoucí dluh je také důvodem, proč agentura ponechává rating úvěrových závazků Číny v kategorii A a nezvýšila jej do kategorie AA jako například konkurenční agentura Standard & Poor's.

Tvrdé přistání nehrozí

Fitch nicméně pokládá za vysoce nepravděpodobné, že Čínu čeká takzvané „tvrdé přistání“. Tedy situace, že by ekonomika zpomalila takřka na nulu. Pravděpodobná v Číně příliš není ani klasická bankovní a finanční krize, protože čínský finanční systém má oporu ve vkladech domácích klientů a v řadě bank i firemních dlužníků má významné slovo stát. „Tyto faktory naznačují, že ten typ zhroucení důvěry věřitelů, který by mohl vyvolat finanční krizi, je v Číně nepravděpodobný,“ uvedla FItch.

Agentura předpovídá, že ekonomický růst Číny letos výrazně zpomalí a dosáhne 6,2 procenta. Na příští rok předpokládá, že tempo sestoupí na šest procent. Čínská ekonomika loni zpomalila růst na 6,9 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za 25 let.