Fitch zbavila Británii prestižního ratingu AAA

Velká Británie, Londýn

Velká Británie, Londýn Zdroj: profimedia.cz

Agentura Fitch Ratings dnes jako druhá ze tří renomovaných ratingových agentur připravila Velkou Británii o prestižní úvěrovou známku na nejvyšším možném stupni AAA. Fitch svůj rating snížila o jeden stupeň na AA+ a zdůvodnila to zhoršením výhledu britské ekonomiky a veřejných financí země.

Fitch minulý měsíc Británii upozornila, že jí nejvyšší rating zřejmě do konce dubna zhorší. Upozornila přitom, že dluh země roste rychleji, než se očekávalo, a vyhlídky ekonomického růstu se zhoršily.

Británii snížila rating z prestižní úrovně jako první ze tří velkých světových agentur v únoru Moody's. Ta to zdůvodnila slabým výkonem ekonomiky, která v posledním loňském čtvrtletí zaznamenala pokles o 0,3 procenta, a ohrožením fiskálních cílů vlády.

Velká Británie je po Spojených státech a Francii třetí velkou vyspělou ekonomikou, které v posledních letech nejméně jedna hlavní agentura odebrala nejvyšší možný rating.

Britský ministr financí George Osborne v rozpočtu na příští rok předpověděl, že britská ekonomika poroste letos a příští rok výrazně méně, než vláda ještě v prosinci předpokládala. Kvůli tomu se bude rozpočtový deficit snižovat pomaleji než podle dosavadních předpovědí a státní dluh naopak poroste rychleji.

Británie je na tom ale podle Fitch stále velmi dobře. „Navzdory statusu AAA se v ratingu AA+ odráží mimořádně silný úvěrový profil Británie,“ uvedla agentura. Nový rating má stabilní výhled, což znamená, že agentura neuvažuje v dohledné době o jeho změně.

Třetí velká ratingová agentura Standard & Poor's zatím zachovává Británii známku AAA, v prosinci však změnila její výhled na negativní. Znamená to, že pravděpodobnost snížení ratingu v příštích měsících je jedna ku třem. Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Nejvyšší rating označuje nejspolehlivějšího dlužníka, který si tak může půjčovat peníze za velmi nízký úrok. Zhoršení ratingu může vést ke zvýšení nákladů země na obsluhu dluhu.

Názory odjinud: Moody’s si vyhlédla další oběť