Florence bude pro Trumpa zkouškou. Musí obhájit škrty v agentuře poskytující pomoc při katastrofách

Hurikán Florence, který se blíží k východnímu pobřeží, může být také významné politické následky. Hlavním akterém bude v řešení následků samozřejmě prezident Donald Trump, který se bude snažit zlepšit svou reputaci poté, co nezvládl poskytnout pomoc nedávno zpustošenému Portoriku. Ve Spojených státech bude přitom situace ještě sledovanější, americká hlava státu totiž přerozdělila rozpočet, o část financí tak přišla agentura FEMA, která má poskytovat pomoc při katastrofách. Finanční prostředky z ní putovaly na detenční centra pro migranty.

„Je to skandální.“ Těmito slovy komentoval demokratický senátor Jeff Merkley rozhodnutí administrativy přesunout 10 milionů dolarů (asi 220 milionů korun) z vládní agentury FEMA, která má pomáhat obětem živelních pohrom, na financování detenčních center a deportaci migrantů.

Přesun peněz plně zapadá do Trumpovy dlouhodobé strategie, kdy se prezident vymezuje vůči migraci a dělá z ní jedno z hlavních témat. Zkraje léta schytával kritiku kvůli nevybíravému přístupu administrativy k uprchlíkům, který zahrnoval rozdělování rodin a zavírání dětí do klecí v detenčních centrech. Trump následně kontroverzní praxi pod tlakem okolností zrušil. 

List New York Times ale ve čtvrtek upozornil, že v detenčních centrech je nyní zhruba pětkrát více dětí než před rokem. Zatímco loni v květnu se jich v zařízeních nacházelo podle údajů zveřejněných Kongresem 2 400, nyní číslo vyšplhalo na 12 800. Místa přitom dochází a systém funguje na hraně možností. „I kdyby nedošlo k nějakému náhlému příchodu většího množství uprchlíků, kapacita se za chvíli vyčerpá, pokud se nic nezmění,“ konstatoval Mark Greenberg, který měl péči o děti migrantů na starosti v administrativě Baracka Obamy.

Administrativa nyní přidala centrům peníze, jenže tento krok vyvolal nevoli u demokratických zákonodárců. Jde o to, kdy a kde vláda peníze vzala. Ve Spojených státech startuje hurikánová sezona a na východní pobřeží ve čtvrtek dorazily první bouře provázející hurikán Florence, který hrozí napáchat obří škody. Dá se očekávat, že pracovníci FEMA budou v následujících týdnech při odklízení následků v jednom kole.

Škrty ve FEMA tedy nepůsobí zrovna takticky. Zvlášť s ohledem na kritiku prezidentova počínání během loňské série hurikánů. Především lidé na Portoriku, přes které přešly hurikány Irma a Maria, cítili, že na ně centrální vláda zapomněla a ponechala napospas svému osudu.

Více si přečtěte na serveru INFO.CZ