Francie a Írán podepsaly obchodní dohody za 15 miliard eur

Íránská metropole Teherán

Íránská metropole Teherán Zdroj: Matthias Blume via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Základ nových vztahů s Íránem závisí na tom, zda Teherán bude dodržovat své závazky vyplývající z loňské dohody o svém jaderném programu, kterou uzavřel se šesti západními mocnostmi. V Paříži to uvedl francouzský prezident François Hollande. Rúhání, první íránský prezident ve Francii po 17 letech, prý v této souvislosti Hollandeovi řekl, že Teherán bude své závazky plnit a že od ostatních stran dohody očekává totéž. Írán zároveň potvrdil koupi 118 airbusů.

Jde o první Rúháního návštěvu Evropy poté, co USA a Evropská unie nedávno rozhodly o ukončení protiíránských sankcí vyvolaných kontroverzním íránským jaderným programem.

Oba státníci se prý shodli na potřebě boje proti terorismu. „To znamená hledat politické řešení (v konfliktních oblastech),“ řekl Hollande. Platí to podle něj především pro Sýrii a Irák.

Otázku jednoho z novinářů ohledně případných íránských ústupků při jednáních o možném odchodu syrského prezidenta Bašára Asada označil Rúhání za „divnou“.

„Je na syrském lidu, aby našel řešení, v tom mu musíme pomoci,“ uvedl íránský prezident a dodal, že syrský problém nespočívá v jednotlivcích, ale v terorismu a v Islámském státu. Írán je spolu s Ruskem dlouholetým Asadovým spojencem, zatímco Západ donedávna na Asadově odchodu trval.

Cesta íránského prezidenta, jehož doprovázela 130členná delegace ministrů a podnikatelů, měla významný ekonomický rozměr. Francie a Írán dnes podle agentury Reuters podepsaly obchodní dohody v hodnotě asi 15 miliard eur (přes 405 miliard korun).

Hollande: Vztahy s Íránem by neměly být vnímány jen na ekonomickém pozadí

Írán navíc potvrdil, že zakoupí 118 airbusů: podepsán byl ovšem zatím jen příslušný protokol, nikoli obchodní smlouva. Tento budoucí kontrakt má mít hodnotu asi 23 miliard eur (přes 621 miliard korun). Kontrakty s Íránem dnes kromě Airbusu uzavřely mimo jiné společnosti Total, Sanofi a Toyota Peugeot Citroën.

Evropa byla před uvalením evropských sankcí před asi deseti lety největším obchodním partnerem Íránu, zvláště Francie a Itálie, tedy obě země, které Rúhání tento týden navštívil. Italové při této příležitosti s Íránci uzavřeli obchodní dohody ve výši téměř 16 miliard eur (asi 425 miliard korun).

„Nová kapitola (francouzsko-íránských) vztahů, která se otevírá, by měla být užitečná nejen oběma zemím, ale také celému (blízkovýchodnímu) regionu, celému světu,“ řekl dnes Hollande.

Na Kapitolu byly zahaleny nahé sochy

Nové vztahy by ale podle něj neměly být vnímány jen na politickém a ekonomickém pozadí, důležitá je i kulturní nebo univerzitní spolupráce. Podle Rúháního je v tomto směru potřeba „dohnat ztracené roky“.

Rúhání přiletěl do Francie ve středu. Původně měl dnes s Hollandem poobědvat v jedné luxusní restauraci, ale francouzská strana prý odmítla íránský požadavek, aby nebyl podáván alkohol a aby jídlo bylo halal, tedy nezávadné z hlediska náboženských předpisů.

Naproti tomu Italové prý Íráncům vyšli vstříc a na státní večeři v pondělí se alkohol nenabízel. Kromě toho byly před Rúháního návštěvou muzeí na římském Kapitolu zahaleny nahé sochy.

Rúháního návštěvu Francie doprovázel protest aktivistky ze skupiny Femen, která se prakticky nahá pověsila na laně napodobujícím smyčku z mostu přes Seinu.

„Vítej Rúhání, kate svobody,“ hlásal transparent. Smyslem akce bylo prý upozornit na vysoký počet poprav v Íránu, který je co do počtu exekucí podle organizace Amnesty International druhý hned za Čínou. Skupina Femen prý chtěla především poukázat na popravy politických vězňů.