Francie by v létě chtěla zrušit sankce vůči Rusku

Francie by chtěla už letos v létě dosáhnout zrušení sankcí přijatých Západem vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi, pakliže budou respektovány mírové dohody z Minsku. Podle agentury AFP to v Moskvě řekl francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron.

„Cílem, který všichni sdílíme, je, abychom letos v létě mohli zrušit sankce, za předpokladu že (mírový) proces bude respektován,“ prohlásil ministr podle AFP v projevu k francouzským podnikatelům s narážkou na mírové dohody dojednané v roce 2015 v běloruské metropoli Minsku s cílem ukončit ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny.

Evropská unie zavedla ekonomické sankce vůči Moskvě v březnu 2014 kvůli anexi Krymského poloostrova a podpoře proruských separatistů v ozbrojeném konfliktu na východě Ukrajiny, který si vyžádal více než 9000 mrtvých. V prosinci EU rozhodla o prodloužení sankcí o dalších šest měsíců.

Rusko v reakci na sankce zakázalo dovoz většiny potravinářských produktů z EU, což značně postihuje zejména francouzské zemědělce. O možnosti zrušení těchto restriktivních opatření, ale bez časového upřesnění, se zmínil poprvé francouzský premiér Manuel Valls loni v listopadu.