Francie nechce poskytnout Kaddáfímu čas přerušením bojů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/DPA/Maurizio Gambarini

Itálie navrhla přerušit boje v Libyi, aby se na některá místa mohla dostat humanitární pomoc. Narazila však na nesouhlas Francie, podle které by tím mohl Muammar Kaddáfí získat čas k přehodnocení své strategie a přeskupení vojenských sil.

K poskytnutí času na vytvoření koridoru pro dopravu humanitární pomoci především do Tripolisu a Misuráty vyzval včera ministr zahraničí Franco Frattini. Zmínil rovněž víkendové civilní oběti akce spojenců. Podle něj je nyní důvěryhodnost Severoatlantické aliance v sázce. Podobné názory zazněly i z Arabské ligy.

„Nakonec to může být civilní obyvatelstvo, které bude trpět kvůli sebemenšímu projevu naší slabosti,“ zdůvodnil odmítavý postoj mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero.

Podle některých komentátorů však Frattiniho stanovisko zřejmě tiše sdílejí i další členové paktu. Předseda Africké unie Jean Ping věří, že Západ nevyhnutelně směřuje k přijetí plánu unie na příměří v zemi, protože kampaň aliance selhala. „Mysleli si, že to potrvá čtrnáct dní,“ poznamenal v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Rebelové v těchto dnech uspěli na diplomatickém poli, když se jim podařilo přesvědčit Čínu, že stojí za to s nimi jednat. „Čína vás vnímá jako důležité partnery pro dialog,“ řekl ministr zahraničí Jang Ťie-čch’ šéfovi diplomacie povstalecké Přechodné národní rady.

Na válečném poli se vzbouřencům už tolik nevedlo, vládním jednotkám se opět dařilo ostřelovat raketami Misurátu, a vystrašit tak obyvatele města. „Teprve až budu mrtvý, budu v bezpečí,“ komentoval útoky jeden z nich.