Francie od listopadových útoků zastavila na hranicích téměř 18 tisíc lidí

Zásah francouzské policie

Zásah francouzské policie Zdroj: ctk/ap

Od listopadových atentátů v Paříži, při nichž přesně před půl rokem zahynulo 130 lidí, francouzské bezpečnostní síly zkontrolovaly na hranicích 33 milionů osob a 17 500 z nich nepovolily vstup do země. Sdělil to francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve v rozhovoru, který zveřejnil místní tisk. Uvedl také, že od začátku roku bylo ve Francii kvůli terorismu zatčeno 101 lidí.

„Děláme vše pro ochranu Francouzů, ale hrozba je stále vysoká,“ připustil podle deníku Le Parisien ministr. Situace se podle něj ale od konce loňského roku zlepšila díky zpřísněným hraničním kontrolám, účinnější koordinaci francouzských a belgických policejních a justičních složek a schválení registru s údaji o cestujících v letecké dopravě, který má zlepšit možnost sledování přesunů džihádistů.

Ministr dále uvedl, že nadcházející fotbalové mistrovství Evropy, které se uskuteční ve Francii od 10. června do 10. července, bude provázet mimořádná mobilizace k zajištění co možná největší bezpečnosti. Především z tohoto důvodu se vláda rozhodla prodloužit do 26. července výjimečný stav, který zavedla po atentátech a měl skončit koncem měsíce. Bezpečnostní síly budou věnovat zvýšenou pozornost i dalším akcím, především slavném cyklistickém závodu Tour de France, dodal Cazeneuve.

Premiér má plán boje proti radikálům

Při atentátech ze 13. listopadu 2015 skupina převážně francouzských a belgických islamistů arabského původu zabila na různých místech metropole 130 lidí a dalších nejméně 350 osob zranila. Vláda reagovala ojedinělými opatřeními, která podle ochránců lidských práv mnohdy poškozují osobní svobody obyvatel. Podle průzkumů je ale většina Francouzů připravena omezit svá práva výměnou za větší bezpečnost.

Premiér Manuel Valls v pondělí představil nový plán k posílení boje proti islamismu. Počítá například s tím, že v každém kraji Francie vznikne zvláštní středisko, které se bude zabývat lidmi s radikálními postoji. O škodlivosti džihádu je budou přesvědčovat hlavně mladí dobrovolníci. Vznikne také buňka, která bude koordinovat protiteroristickou činnost místních úřadů a občanských sdružení.