Francie se bouří proti americké špionáži

Eiffelova věž je nepřehlédnutelnou dominantou Paříže. (Foto: Miloslav Hamřík)

Eiffelova věž je nepřehlédnutelnou dominantou Paříže. (Foto: Miloslav Hamřík) Zdroj: Miloslav Hamrik

Praha Informace o tom, že americké tajné služby sledovaly komunikaci Francouzů, vyvolaly v Paříži velký rozruch. Prezident François Hollande v telefonickém rozhovoru svému protějšku Baracku Obamovi sdělil, že tato záležitost je „mezi přáteli a spojenci neakceptovatelná“. Problém se patrně bude řešit na summitu EU.

Francouzský šéf diplomacie Laurent Fabius včera osobně vyzval amerického kolegu Johna Kerryho, aby osvětlil zprávu, kterou v pondělí přinesl Le Monde. Deník s odvoláním na materiál bývalého spolupracovníka zpravodajců Edwarda Snowdena tvrdí, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) mezi 10. prosincem 2012 a 8. lednem letošního roku pořídila více než sedmdesát milionů nahrávek telefonických dat Francouzů.

Mezi odposlouchávanými byli prý jak osoby podezřelé z terorismu, tak byznysmeni a politici či vysocí úředníci. Včera se navíc objevily informace, že NSA prováděla špionáž u francouzských diplomatů působících u OSN. Američanům to údajně v roce 2010 pomohlo k získání podpory pro zavedení protiíránských sankcí.

Už v pondělí v noci volal Hollandovi Obama. Podle vyjádření Bílého domu mu sdělil, že některé zprávy jsou zkreslené, ale jiné vyvolávají legitimní otázky. Spojené státy prý už revidují způsob shromážďování informací.

Fabius zdůraznil, že na unijním summitu, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek, bude prosazovat zavedení nových pravidel pro ochranu osobních údajů na evropské úrovni.

Špehování jako téma německých voleb

Podobné zprávy o špionáži už v létě šokovaly Němce a staly se velkým tématem předvolební kampaně. Výbor europarlamentu pro občanské svobody už v pondělí schválil opatření, která mají firmám ztížit poskytování soukromých informací. Návrh počítá s vysokými pokutami, pokud by firmy předpisy nerespektovaly.

Nejradikálněji zatím na „americkou agresi“ reagovali francouzští komunisté. Včera Elysejský palác vyzvali k odchodu z NATO a ukončení vojenské spolupráce s USA.

Experti míní, že současné napětí mezi Paříží a Washingtonem může mít negativní vliv na jednání o syrské krizi.