Francouzská vláda představila nové úspory

Francie

Francie Zdroj: wikimedia.org

Francouzská vláda představila další úsporná opatření. V příštím roce by měla státní pokladně ušetřit sedm miliard eur, v roce 2013 pak 11,6 miliard. Druhá největší ekonomika eurozóny se tak snaží bojovat s rozpočtovým deficitem a zachránit svůj rating.

„S prezidentem máme pouze jediný cíl – ochránit Francouze před vážnými obtížemi, kterým nyní čelí mnoho evropských zemí,“ prohlásil premiér François Fillon. Podle něj teď nastala „hodina pravdy“. Dodal, že příští rok bude mít Francie jeden z nejpřísnějších rozpočtů od roku 1945.

Opatření zahrnují urychlení penzijní reformy a zvýšení DPH a daní pro velké společnosti. Celkově chce premiér do roku 2016 ušetřit 65 miliard eur a stlačit tak do dvou let deficit pod tři procenta HDP a do pěti let na nulu.

Počítá se s tím, že důchodový věk vzroste z 60 na 62 let už v roce 2017, o rok dříve, než se původně předpokládalo. Daň z přidané hodnoty u mnoha druhů zboží a služeb stoupne z 5,5 procenta na sedm procent. Daň ze zisku firem s ročním obratem nad 250 milionů eur se dočasně zvýší o pět procent.

Agentura Moody‘s v říjnu varovala, že by kvůli velké zátěži na veřejné finance zemi mohla během tří měsíců zhoršit výhled jejího ratingu AAA ze stabilního na negativní.

Lepší než šetřit by bylo oživení hospodářství

Podle některých analytiků ale není dobré, že opatření jsou zaměřena na snižování rozpočtového schodku, ale ne na oživení hospodářství. Vláda nedávno už podruhé v tomto roce zhoršila odhad růstu HDP. Do srpna předpokládala, že letos ekonomika vzroste o dvě procenta. V říjnu snížila prognózu z 1,75 procenta na jedno procento. Se stejným tempem počítá i pro příští rok.

Necelý půlrok před prezidentskými volbami jsou tyto aktivity každopádně citlivou politickou záležitostí. Popularita prezidenta Nicolase Sarkozyho je už tak velmi nízká. Socialistický kandidát François Hollande v reakci na opatření uvedl, že snaha nalézt úspory může být neúspěšná a výhled ekonomického růstu je stále přehnaně optimistický.