Francouzská vládní rošáda: šéf diplomacie končí, čekají se další změny

francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius Zdroj: ctk

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius oznámil, že odchází z vlády. Podle médií chce prezident François Hollande jmenovat Fabiuse do čela vlivné ústavní rady, francouzské obdoby ústavních soudů. V příštích dnech se prý chystají i další změny ve složení současné levicové vlády.

Devětašedesátiletý Fabius je šéfem diplomacie od volebního vítězství jeho Socialistické strany na jaře 2012. Podle komentářů musel řešit řadu ožehavých otázek a nebyl vždy zajedno se svým kolegou v čele ministerstva obrany Jeanem-Yvesem Le Drianem.

„Ministr (Fabius) velmi dlouho odmítal letecké údery proti Islámskému státu (IS) v Sýrii. Také nebyl pro vyslání letadlové lodi Charles-de-Gaulle do Perského zálivu. A ohledně Libye byl vždy velmi opatrný, zatímco my si myslíme, že je naopak třeba jednat rychle, dříve než se rakovina IS rozšíří na celou zemi,“ řekl deníku Le Parisien jeden vysoký důstojník francouzské armády.

Šance pro prezidentovu expartnerku

Mezi možnými kandidáty na významný post francouzského ministra zahraničí místo Fabiuse se v objevuje nejčastěji jméno dosavadní ministryně životního prostředí Ségolène Royalové. Tato energická bývalá prezidentská kandidátka je někdejší dlouholetou životní partnerkou Hollandea, se kterým má čtyři děti.

Bez šancí ale podle komentářů nejsou ani Bertrand Delanoë, Martine Aubryová, Michel Sapin, Elisabeth Guigouová a Jean-Marc Ayrault.