Francouzský premiér prosadil reformu zákoníku práce i bez parlamentu

Protesty proti zákoníku

Protesty proti zákoníku Zdroj: CTK

Rozsáhlé protesty občanů svého cíle nedosáhly. Francouzský premiér Manuel Valls totiž využil zvláštní ústavní pravomoci k definitivnímu prosazení reformy zákoníku práce bez hlasování parlamentu. Reforma, která zaměstnavatelům usnadní přijímání i propouštění zaměstnanců, podle premiéra podpoří tvorbu pracovních míst i konkurenceschopnost francouzské ekonomiky.

Valls při dnešním závěrečném projednávání reformy podle očekávání opět použil zvláštní ústavní pravomoci, aby se vyhnul zamítnutí změn zákonodárci.

Nový zákoník práce tak nyní vstoupí definitivně v platnost, pokud zákonodárci do čtvrtka nevysloví vládě nedůvěru. To je však považováno za nepravděpodobné, napsala agentura DPA.

Zmírnění ochrany zaměstnanců podle vlády povzbudí podniky k přijímání nových pracovníků. Kritici však tvrdí, že reforma umožní zaměstnavatelům obcházet zaměstnanecká práva.

Cílem vlády je zpružnit pracovní trh a snížit vysokou nezaměstnanost. Prezident François Hollande slíbil, že se příští rok nebude ucházet o druhý prezidentský mandát, pokud počet lidí bez práce nezačne vykazovat stabilní sestupný trend.