Funguje kapitalismus? Názor v Davosu řeknou byznysmeni i demonstranti

Světové ekonomické fórum, Davos

Světové ekonomické fórum, Davos Zdroj: CTK

Ve švýcarském Davosu dnes začíná tradiční Světové ekonomické fórum. Chystá se na něj 2600 politiků a byznysmenů, kteří budou diskutovat o aktuálních ekonomických problémech – mimo jiné i o dluhové krizi a hrozícím poklesu v Evropě – ale také obecně o tom, kam směřuje kapitalismus. Svůj názor na tuto otázku budou chtít vyjádřit i protestující z globálního hnutí Okupujte (Occupy). Za Česko se zasedání zúčastní hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Fórum tento měsíc ve zprávě o globálních rizicích dalo najevo, že si je vědomo „ducha doby“, který se projevil kritikou nerovnosti a kapitalismu. Zpráva fóra upozornila, že zvýšený odpor části mladé generace vůči nerovnosti ohrožuje globalizaci a světový růst. Ty přitom podle fóra zajistily v posledních dvou desetiletích ve světě bezprecedentní rozšíření ostrovů prosperity.

Jenže u části lidí ve světě sílí pocit, že z prosperity těží jen hrstka vyvolených. Pravidelné setkání špiček byznysu a politiky tak letos okoření fenomén globálního hnutí Okupujte (Occupy), které bude protestovat proti současnému fungování kapitalismu a nerovnosti v táboře iglú postavených u davoského nádraží, těsně za bezpečnostními kordónem obklopujícím dějiště fóra.

„Ekonomická a finanční moc se koncentrovala v rukou malé privilegované skupiny a to vede k tomu, že ostatním diktuje podmínky. Motto „jeden člověk, jeden hlas“ už neplatí. Vystřídalo ho „jeden dolar, jeden hlas“. A tohle chceme změnit,“ poznamenal organizátor davoských protestů Occupy David Roth pro Reuters.

Zakladatel fóra Klaus Schwab lidi z davoských iglú pozval k diskusím o tom, „jak kapitalismus napravit“. Před fórem ale varoval, že nynější protikapitalistická nálada je levicovým populismem, který může přerůst až v „dystopii“ a vyvolat v globální ekonomice „spirálu poklesu, prohlubovanou dále sociálními otřesy, protekcionismem, nacionalismem a populismem“. Zároveň ale podnikatele vyzval k větší pokoře a konstatoval, že „se stále nepoučili z minulých chyb“, které vedly na konci minulého desetiletí k finanční krizi.

Protestující z globálního hnutí Okupujte staví iglú poblíž dějiště fóraProtestující z globálního hnutí Okupujte staví iglú poblíž dějiště fóraProtestující z globálního hnutí Okupujte staví iglú poblíž dějiště fóra|CTK

Rostoucí nerovnost mezi lidmi považují za problém i někteří byznysmeni a zástupci ekonomických institucí. „Prohlubující se nerovnost je jedním z hlavních rizik naší budoucí prosperity a bezpečnosti. Největší současná výzva pro vlády je znovu nastartovat hospodářský růst, vytvořit lidem práci a zastavit rozšiřující se příjmovou propast,“ uvedl hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan.

Letošní ročník davoského fóra otevře německá kancléřka Angela Merkelová. Mezi hlavními řečníky budou dále ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, americký ministr financí Timothy Geithner, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a generální tajemník Ligy arabských států Nabíl Arabí. Mezi novými účastníky fóra budou zástupci „arabského jara“ z Tunisku, Libye a Egypta.