Gorbačov vyzval Putina k rezignaci

Michail Gorbačov

Michail Gorbačov

Poslední sovětský prezident Michail Gorbačov včera vyzval ruského premiéra Vladimira Putina k rezignaci. Svou výzvou se tak připojil k demonstrantům, protestujícím v ulicích Moskvy proti volebním podvodům a vládnímu tandemu Vladimir Putin - Dmitrij Medveděv, informuje agentura Mediafax.

„Poradil bych Vladimirovi Putinovi, aby odešel nyní. Již vládl tři mandáty - dva prezidentské a jeden premiérský. Tři mandáty, to je dost,“ prohlásil Gorbačov v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy. Podle Gorbačova by měl premiér, který chce v březnových volbách kandidovat na prezidenta, vyslyšet požadavky demonstrantů a odejít z politického života.

Osmdesátiletý nositel Nobelovy ceny míru nezapomněl poznamenat, že on sám se rozhodl rezignovat poté, co bylo jasné, že sovětský systém nemůže již delší dobu přežít. „Putin by měl následovat mého příkladu. Měl by udělat stejnou věc jako já. Já bych to udělal. Tímto způsobem by mohl zachránit všechny dobré věci, které udělal,“ vzkázal premiérovi Gorbačov.

Včerejší moskevská demnonstrace byla největší akcí z protestní vlny, která se prohnala přes celé Rusko. Policie oznámila, že v Moskvě se na Sacharovově třídě shromáždilo na 28 tisíc lidí. Zpravodaj agentury AFP odhaduje, že protestu se zúčastnilo 40 tisíc demonstrantů. Opoziční vůdce Vladimir Ryžkov na protestu oznámil, že se na místě sešlo dokonce 120 tisíc demonstrantů.

Demonstranti požadovali propuštění „politických vězňů“, kteří byli zadrženi během obdobných prosincových demonstrací, přijetí liberálnějšího volebního zákona, odvolání šéfa ústřední volební komise Vladimira Čurova a opakování parlamentních voleb z počátku prosince, které označují za zmanipulované.