Gorila dřímá, hlasy žádající vyšetření kauzy utichají

Robert Kaliňák

Robert Kaliňák Zdroj: E15 Anna Vackova

Vyšetřování korupční kauzy Gorila, která ovlivnila slovenské volby, pokračuje. Výsledky jsou ale zatím v nedohlednu. V médiích se už případ netěší takovému zájmu a ojedinělé protesty přitahují jen hrstky lidí. Dění by však znovu mohl rozvířit verdikt soudu, který má do několika dní rozhodnout o odvolání novinaře zabývajícího se kauzou Toma Nicholsona proti zákazu vydání jeho knihy.

Exministr vnitra Daniel Lipšic se před volbami prezentoval jako bojovník za vyšetření Gorily, což mu zřejmě pomohlo k zisku velkého množství preferenčních hlasů. Média před pár dny informovala, že nový ministr vnitra Robert Kaliňák se ještě ani nesetkal s vyšetřovateli kauzy. Předpokládá však prý, že se tak brzy stane.

„Platí, že mají prostor na práci a alespoň je neovlivňujeme, čili mě čas netlačí, protože jim nemám do čeho vstoupit, když žádné rozhodnutí v souvislosti s nimi ani nepřijmu,“ prohlásil.

Nicholson si myslí, že se kauza nikdy nevyšetří. „Jak on (nový policejní prezident Tibor Gašpar), tak pan Kaliňák i speciální prokuratura jako by verbálně chtěli znejistit a zdeprimovat vyšetřovací tým, ale zároveň se tváří, že vyšetřovatelům strašně drží palce,“ řekl Nicholson v rozhovoru pro časopis Tyždeň.

Poznamenal také, že finanční skupina Penta, která ve spisu Gorila figuruje, je velmi silným soupeřem. Ve snaze dostat materiál z očí veřejnosti je ale skupina úspěšná jen částečně. V únoru sice okresní soud v Bratislavě na návrh spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka vydal předběžné opatření na zákaz vydání Nicholsonovy knihy, krajský soud by ale mohl verdikt v nejbližší době zvrátit. Nedávno Haščák neuspěl u soudu s požadavkem, aby spis Gorila zmizel ze slovenských internetových portálů.

Webové stránky „protigorilích aktivistů“ pomalu pustnou, naposledy vyvolalo rozhořčení jmenování Tomáše Malatinského a Zuzany Zvolenské šéfy rezortů hospodářství a zdravotnictví. „Oba jmenovaní pracovali pro společnosti v portfoliu Penta Investment, čímž vzniká důvodné podezření, že tyto nominace jsou účelové,“ uvedlo na webu občanské hnutí Protest Gorila.

Jeden z nejhalasnějších propagátorů kauzy – strana 99 procent – se po volebním neúspěchu téměř odmlčel. Politolog Michal Horský připouští, že veřejnost je ve stadiu vyčkávání až apatie. Deníku E15 ale řekl, že zatím nemá důvod podezírat vyšetřovací orgány, že by chtěly kauzu zamést pod koberec. „V předvolební kampani sice vystupovala celá řada subjektů, jež ji přiživovaly, a to teď odpadlo, ale nemyslím si, že to vyšumí do prázdna,“ dodal.