Greenpeace: Čína nelegálním rybolovem drancuje pobřeží Afriky

Rybáři v senegalském městě Saint-Louis

Rybáři v senegalském městě Saint-Louis Zdroj: Ji-Elle, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Čínské společnosti nelegálně loví ryby u pobřeží západní Afriky. Své aktivity někdy maskují vysíláním nepravdivých dat o místě, kde se nacházejí. V nové studii to ve středu uvedla organizace Greenpeace.

Počet rybářských lodí plujících pod čínskou vlajkou nebo patřících čínskému majiteli a lovících v Africe se v posledních desetiletích prudce zvýšil ze 13 v roce 1985 na 462 v roce 2013. Greenpeace zaznamenala 114 případů nelegálního rybolovu těchto lodí během osmiletého období u břehů Gambie, Guineje, Guiney-Bissau, Mauritánie, Senegalu a Sierry Leone.

Tyto lodi obvykle lovily bez povolení nebo v zakázaných oblastech. Vyskytly se také případy podvodů při nahlašování tonáže lodí. Podle ní se přitom určuje výše licenčních poplatků za povolení k rybolovu. Na těžší lodě se také vztahuje zákaz vplutí do některých oblastí.

V čele státní podnik

„Podvodné čínské firmy protiprávně drancují západoafrická moře. Využívají slabé kontroly místních a čínských úřadů a poškozují tak místní rybáře a životní prostředí,“ uvádí Greenpeace.

Z nich se šedesát případů týkalo lodí státní společnosti - Čínské národní rybářské korporace (CNFC). Zatímco čínská vláda začíná eliminovat některé z nejškodlivějších rybolovných praktik ve svých vodách, přesouvá tyto aktivity k Africe, dodala Greenpeace.

Oficiální činitel CNFC zavěsil, když se od něj tisková agentura AFP pokusila získat reakci.