Greenpeace vyklidila dok, kde blokovala ledoborec firmy Shell

most, z něhož aktivisté Greenpeace blokují průjezd lodí

most, z něhož aktivisté Greenpeace blokují průjezd lodí Zdroj: GREENPEACE USA 2015

Americká policie v noci na dnešek vytlačila aktivisty hnutí Greenpeace z doku ve městě Portland, kde blokovali odjezd ledoborce ropné společnosti Shell, který se pokoušel vyrazit do Arktidy k těžbě podmořské ropy. Oznámila to místní televizní stanice KEON. Ledoborec Fennica se připojí k další části arktické flotily společnosti, která bez jeho přítomnosti nemůže zahájit těžbu v Čukotském moři.

Podle očitých svědků byl policejní zásah důrazný. Někteří policisté skočili do vody, aby pochytali demonstranty, kteří se pokoušeli v kajacích zablokovat dok. Cestu ledoborci pak chránily policejní čluny a vodní skútry. Několik aktivistů bylo zatčeno.

Greenpeace se pokoušela znemožnit, aby loď dorazila k pobřeží Aljašky do října, kdy končí těžební sezona. Ropná společnost v prohlášení uvedla, že respektuje právo na vyjádření nesouhlasného názoru. „Jen je žádáme, aby to činili bezpečně a v rámci zákona,“ uvedl mluvčí Shellu Curtis Smith.

Loď připlula do Portlandu minulý týden k plánovaným opravám. Vyrazit do Arktidy měla ve čtvrtek, ale obklíčení aktivistů Greenpace jí v tom zabránilo. Ve čtvrtek nařídil zrušení blokády soud s tím, že organizace zaplatí pokutu 2500 dolarů (62.000 korun) za každou hodinu, kterou bude v protestu pokračovat.

Greenpeace dostala pokutu za blokádu
Americký federální soud nařídil aktivistům z hnutí Greenpeace ještě před zásahem policie uvolnit blokádu ledoborce ropné společnosti Shell. Soudkyně vyměřila organizaci pokutu 2500 dolarů (62 tisíc korun) za každou hodinu.