Hackeři zaútočili na Trumpovu novou sociální síť ještě před jejím spuštěním

Od prezidenta Trumpa se po tragických událostech ve Washingtonu odvraceli politici, podnikatelé i provozovatelé sociálních sítí.

Od prezidenta Trumpa se po tragických událostech ve Washingtonu odvraceli politici, podnikatelé i provozovatelé sociálních sítí. Zdroj: reuters

Bývalý prezident Donald J. Trump ve středu oznámil vznik nové „mediální velmoci“ Trump Media and Technology Group. Její vlajkovou lodí se má stát sociální síť Truth Social. Ačkoli je její spuštění ve zkušební provozu naplánované na začátek listopadu, hackeři ji stihli napadnout už nyní, informuje deník The New York Times.

Hackeři napadli síť už dvě hodiny po jejím středečním oficiálním oznámení. Hackeři získali přístup k soukromé verzi sociální sítě a vytvořili falešné účty některých známých osobností, mezi nimiž byl například ultrapravicový politik a bývalý Trumpův poradce Stephen K. Bannon nebo výkonný ředitel Twitteru Jack Dorsey.

Prostřednictvím falešného účtu s názvem „donaldjtrump“ pak hackeři zveřejnili obrázky defekujících prasat, psali nadávky na Dorseyho, ale ptali se i na místo pobytu bývalé první dámy Melanie Trumpové. Obrázky vytvořené hackery se následně šířily napříč různými sociálními médii.

Truth Social by měla být velmi podobná současnému Twitteru. Twitter totiž na začátku tohoto roku zamezil Trumpovi přístup na tuto sociální síť poté, co Trumpovi příznivci šestého ledna vtrhli do Kapitolu.

Hackeři tvrdí, že jejich aktivita je součástí online války proti nenávisti. Autoři útoku se hlásí ke spojenectví se známým hackerským kolektivem Anonymous.

Kyberteičtí útočníci poukazují na to, že sociální síť Truth Social má značné mezery v zabezpečení. Vývojáři nové sociální sítě byli v reakci na útok nuceni zablokovat možnost vytvářet nové účty a odstavit z provozu její betaverzi. 

Anonymous v poslední době neútočí na republikánské politiky poprvé. Nedávno zrušili webovou stránku texaských republikánů na podporu návrhu zákona proti potratům. Obsah webu nahradili sbírkou pro plánované rodičovství. V minulém měsíci se Anonymous pro změnu postarali o narušení chodu společnosti Epik poskytující webhostingové služby, která je populární u krajní pravice. Anonymous tehdy zničili v Epiku 220 gigabajtů dat, a to včetně osobních údajů jeho zákazníků.

S celostátním rozvojem nové sociální sítě Truth Social Trumpova firma TMTG počítá v příštím roce, přičemž plánuje také vstoupit na burzu. Tam ji má uvést společnost Digital World Acquisition, označovaná jako SPAC. Cílem těchto podniků je ovládnout jinou firmu a zajistit jí tak vstup na burzu.