Hamas se k výbuchu nehlásí, ale vítá ho

Izrael zaútočil na sídlo vlády Hamasu, to je prakticky zničeno

Izrael zaútočil na sídlo vlády Hamasu, to je prakticky zničeno Zdroj: profimedia.cz

Výbuch autobusu v Tel Avivu zkomplikoval mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci. Při útoku bylo zraněno přinejmenším 21 lidí. Snaha diplomatů o klid zbraní přesto pokračovala a v podvečer přinesla podle palestinského zdroje agentury Reuters, obeznámeného s podrobnostmi ze zprostředkovatelské egyptské mise, výsledek v podobě dohody o příměří.

Exploze v izraelském centru obchodu byla první od roku 2006. Podle policie to nebyl sebevražedný atentát, někdo zřejmě nálož v dopravním prostředku zanechal.

Hamas se k zodpovědnosti za čin nepřihlásil, ale uvítal ho. Podle prohlášení, o němž informoval izraelský tisk, za akcí stojí ozbrojené křídlo Fatahu, její organizaci si přisvojuje i další skupina. Poté, co se zprávy o výbuchu rozšířily do Gazy, propukly na ulicích oslavy. „Palestinské frakce sáhnou ke všem prostředkům, aby při absenci mezinárodní snahy zastavit izraelskou agresi,“ řekl mluvčí Hamasu Samí Abu Zuhrí.

Zástupci mezinárodního společenství útok odsoudili, i během osmého dne vzájemného ostřelování mezi Izraelem a Gazou se ale pokoušeli dosáhnout smíru. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová před cestou do Egypta jednala se šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Írán se mezitím přiznal, že poskytuje Hamasu finanční i vojenskou pomoc. Předseda parlamentu v Teheránu Alí Larídžání uvedl, že je na to jeho země hrdá.

Podle včerejších statistik zahynulo během konfliktu v Gaze už zhruba sto padesát lidí. Téměř 1400 raket vypálených na Izrael usmrtilo čtyři civilisty a jednoho vojáka.