Hirošima se nesmí opakovat, zdůraznil Obama. Za bombu se omlouvat nebude

Obama v Hirošimě u Památníku míru (27. května)

Obama v Hirošimě u Památníku míru (27. května) Zdroj: CTK

Obamův přílet do Japonska (27. května 2016)
Obama v Hirošimě
Obama promluvil na americké základně Iwakuni
Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abé na jednání G7 v Japonsku (27. května 2016)
Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abé u Památníku míru v Hirošimě
9
Fotogalerie
Barack Obama dnes jako první americký prezident přijel do japonské Hirošimy, která se před 71 lety stala vůbec prvním terčem jaderného bombardování na světě. Položil květy k symbolickému památníku obětem náletu a zdůraznil, že svět nese společnou odpovědnost za to, aby se něco takového už nikdy neopakovalo.

Americký nálet ze 6. srpna 1945 jedinou pumou srovnal Hirošimu se zemí a připravil o život na 140 tisíc lidí. O tři dny později svrhly Spojené státy další atomovou bombu na Nagasaki, která měla obdobný ničivý účinek. Šest dní poté Japonsko jako účastník druhé světové války kapitulovalo.

„Připomínáme si všechny nevinné zabité… v té hrozné válce,“ pronesl Obama poté, co položil věnec k památníku. „Sdílíme odpovědnost podívat se dějinám zpříma do očí. Musíme se ptát, co musíme udělat jinak, abychom zabránili opakování takového utrpení,“ dodal.

Žádná omluva se nečeká

Obama dal předem najevo, že při návštěvě Hirošimy nemá v úmyslu omlouvat se za nálet ani se vracet k válečným zločinům Japonců za druhé světové války. Návštěva má být naopak gestem posílení spojenectví USA a Japonska.

„Znovu potvrzujeme alianci mezi Spojenými státy a Japonskem, jednu z nejsilnějších na světě,“ zdůraznil šéf Bílého domu před americkými vojáky na vojenské základně Iwakumi, kterou navštívil těsně před odjezdem do Hirošimi.

KLDR: Obama v Hirošimě je „dětinský kalkul jaderného fanatika“
Severní Korea ostře kritizovala dnešní návštěvu Baracka Obamy jako prvního amerického prezidenta v Hirošimě. Státní agentura KCNA ji označila za „dětinský“ politický manévr „fanatika jaderné války“.
Ve zprávě, kterou KCNA vydala ve čtvrtek večer, je Obamova cesta do Hirošimy označována za největší možné pokrytectví. „Je to dětinský politický kalkul. I když se Obama vydal do zničeného města, nemůže zakrýt, že je fanatikem jaderné války a původcem šíření jaderných zbraní,“ citovala text agentura AFP.