Hollande se zabydlel v Elysejském paláci

Francouzský prezident François Hollande.

Francouzský prezident François Hollande. Zdroj: ctk

S Françoisem Hollandem se po sedmnácti letech vrátil do Elysejského paláce socialismus, který pravděpodobně zasáhne nejen Francii. Nový prezident během slavnostního ceremoniálu prohlásil, že otevře novou cestu v Evropě.

Pár hodin před napjatě očekávaným setkáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Hollande vybídl ke „kompromisu“ ve sporu o řešení hospodářských problémů EU. Trvá na tom, aby evropští lídři podepsali pakt, který „spojí nezbytné snižování deficitů s nepostradatelným povzbuzením ekonomiky“.

Co se týče samotné Francie označil za hlavní problémy obrovské dluhy, slabý růst a omezenou konkurenceschopnost. „Je čas upřednostnit produkci před spekulacemi, investice do budoucna před spokojeností v přítomnosti, udržitelnou zaměstnanost před okamžitými zisky,“ řekl mimo jiné prezident, který v kampani slíbil pracovní místa, růst minimální mzdy, vysoké zdanění bohatých a opětovné snížení důchodového věku.

S prosazením tohoto programu mu přinejmenším do červnových voleb do Národního shromáždění pomůže Jean-Marc Ayrault, kterého Hollande včera podle očekávání jmenoval premiérem.

V nejbližších dnech ale prezidenta čeká hlavně nabitý zahraniční program. Koncem týdne se sejde například s americkým prezidentem Barackem Obamou - v Camp Davidu se uskuteční zasedání zemí G8. Na něj pak v Chicagu naváže summit NATO.

Schůzka paktu zřejmě nebude hladká, Hollande ohlásil, že oznámí záměr stáhnout francouzské jednotky z Afghánistánu už letos. Například Merkelová je naopak zastáncem „společného odchodu“. Podle harmonogramu aliance by měli spojenci opustit Afghánistán do konce roku 2014.