Horké nebe u Doněcka: radikálové sestřelili stíhačku, zasáhli i vrtulník

Systém BUK

Systém BUK Zdroj: ctk

Proruským rebelům se na východě Ukrajiny ve čtvrtek podařilo nad městem Jenakijeve, vzdáleném asi 50 kilometrů od Doněcka, sestřelit další ukrajinský vojenský letoun, tentokrát stíhačku MiG-29. Letci se katapultovali a byli zajati. Nebyl to ale jediný úspěch separatistů, palbou také zasáhli armádní vrtulník Mi-8. Helikoptéra musela nouzově přistát a tři členové posádky utrpěli zranění.

„Sestřelili naši stíhačku nad Jenakijevem. Nejspíše stříleli z protiletadlového raketového systému Buk,“ řekl armádní mluvčí Vladyslav Selezňov. Právě systémem Buk dodaným z Ruska separatisté podle Kyjeva sestřelili minulý měsíc malajsijský letoun s 298 lidmi na palubě.

Piloti stíhačky se po zásahu podle mluvčího snažili, aby letadlo dopadlo mimo obytné čtvrti. Nakonec se zřítilo do pole a shořelo. Letci se katapultovali a přežili. Povstalci agentuře Interfax potvrdili, jak sestřelení letounu, tak i zajetí posádky.

Vrtulník musel nouzově přistát

Co se týče zasažené helikoptéry, ukrajinské zdroje zatím neuvedly, v jaké části východní Ukrajiny rebelové na vrtulník zaútočili. „Posádka nouzově přistála. Tři piloti byli zraněni. Nyní jsou v lékařském zařízení na území kontrolovaném silami provádějícími protiteroristické operace (ukrajinskou armádou),“ sdělilo tiskové centrum ukrajinských jednotek.

Boje na východě Ukrajiny si za posledních 24 hodin vyžádaly v řadách ukrajinských sil 15 mrtvých a 79 zraněných. Většina z 15 zabitých vojáků padla během střetů u hranic Ukrajiny s Ruskem. „Mezi mrtvými je osm pohraničníků a sedm vojáků 79. brigády, která se byla nucena po třídenních bojích v luhanské oblasti u hranic s Ruskem stáhnout,“ upřesnil mluvčí armády Andrij Lysenko.

Doněck má za sebou dělostřeleckou palbu

Centrum Doněcka, u něhož rebelové sestřelili zmíněnou stíhačku, se ve čtvrtek stalo terčem masivního dělostřeleckého útoku, na místě bylo údajně mnoho mrtvých a zraněných. Podle ruských novinářů dělostřelecké granáty explodovaly v centru města nedaleko stomatologické kliniky a transfuzní stanice. Palba byla údajně vedena z prostoru, kde operují jednotky ukrajinské Národní gardy.

V sousedství obou zdravotnických zařízení se nachází bývalé sídlo odbočky ukrajinské tajné služby SBU, které si povstalci po ovládnutí Doněcka vybrali jako místo svého hlavního štábu.

Velení ukrajinské armády potvrdilo, že v Doněcku i v Luhansku byla zahájena ofenzíva. Mluvčí Andrij Lysenko řekl, že boje se odehrávají na předměstí obou měst. Jejich střed prý ale ukrajinské jednotky neostřelují. „Z těžkých děl ani letadel města neostřelujeme. Vzdušné síly ničí kolony nepřátelských vozidel, to je teď jejich hlavní úkol,“ prohlásil Lysenko.