Hraje Londýn do karet islamistům? Piloti RAF poprvé útočili v Sýrii

Britský vojenský letoun Panavia Tornado

Britský vojenský letoun Panavia Tornado Zdroj: Adrian Pingstone; volne dilo z Wikimedie

Piloti Královského letectva (RAF) se poprvé zúčastnili koaličních náletů na pozice radikálního hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii, oznámilo britské ministerstvo obrany. Trojice letců bombardovala islamisty po boku amerických a kanadských sil, ačkoli britský parlament před dvěma lety odhlasoval, že země se vojenských akcí v Sýrii účastnit nebude.

Podle nového vůdce liberálních demokratů Tima Farrona vláda překročila svůj mandát a navíc i hraje do karet Islámskému státu. „Je správné útočit na suverénní stát? Je správné překročit mandát, který nám nedalo voličstvo nebo parlament? Je správné podněcovat IS, hrát jim do karet a dělat z nich mučedníky?“ řekl Farron, jehož citoval britský list The Telegraph.

Útok v Sýrii ale kritizoval i konzervativní poslanec John Baron. „Vláda musí přijít do Dolní sněmovny a vysvětlit svůj postoj. Co se stane, když budou britští vojáci v Sýrii zajati nebo zabiti?“ dodal Baron, který v roce 2013 hlasoval proti návrhu, aby se Británie v této zemi angažovala.

Naopak někdejší šéf RAF Michael Graydon soudí, že taktika včlenění britských vojáků mezi spojence je „desetiletí stará“ a národu slouží ke cti. Vláda podle Graydona učinila správné rozhodnutí, když pilotům start povolila. „V Sýrii už se stejně angažujeme,“ dodal Graydon.

Britský ministr obrany Michael Fallon nedávno vyzval poslance, aby povolili účast RAF v bojích proti IS. Britská letadla se zatím účastní pouze náletů proti IS v Iráku. Zákonodárci účast na vojenských operacích v Iráku odhlasovali loni v září.

Fallon řekl, že Británie by se neměla účastnit ničeho, co pomůže režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Je však podle něj jasné, že „aktivity IS v Iráku a zřejmě také v Libyi jsou řízeny ze severní Sýrie“. Spatřuje nelogičnost v tom, že Britové na radikály neútočí v Sýrii, když bojovníci Islámského státu mezi Irákem a Sýrií nerozlišují.