I ragby plodí milionáře, světový šampionát rekordně vydělal

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ragbyový šampionát, který vyvrcholil o víkendu finálovým triumfem Nového Zélandu nad Austrálií, je jedním z mála sportů, v němž se sice točí velké peníze, ale na vrcholném turnaji se nehraje o finanční odměny pro jednotlivé národní svazy. Naopak jsou to národní svazy, které vyplácejí hráčům prémie za úspěch. Hráči z vítězného Nového Zélandu získali každý 250 tisíc dolarů.

Šampionát skončil teprve v sobotu, proto ještě nejsou přesná čísla známá. Už před turnajem se ale očekávalo, že letošní mistrovství světa bude nejvýnosnější v historii tohoto sportu. Jen příjmy z komerční sféry měly přinést 380 milionů dolarů, což je o 60 procent více než na předchozím turnaji v roce 2011.

Proti minulému šampionátu také rapidně vzrostly poplatky, které musela zaplatit pořádající ragbyová unie za to, že získala právo turnaj organizovat. Nový Zéland před čtyřmi roky stál tento poplatek 25 milionů dolarů. Anglie a Wales, které společně pořádaly letošní turnaj, musely uhradit již 80 milionů dolarů.

Stejná cena lístků

Cena vstupenek zůstala přibližně na stejné úrovni jako na posledním šampionátu, v případě posledního zápasu se dokonce mírně snížila. Před čtyřmi lety stál lístek na finálový zápas od 390 do 1250 dolarů, letos se vstupenky na finále prodávaly v cenovém rozpětí 150 až 750 liber, tedy asi 230 až 1150 dolarů. V roce 1987, kdy se konalo první mistrovství světa, se za vstupenku na finálový zápas platilo 44 dolarů.

Navzdory zvyšujícím se výnosům nevyplácí Mezinárodní ragbyová unie prémie za umístění. Hráči si přesto mohou přijít na slušné peníze. Odměny jim poskytují jednotlivé národní unie.

Vítězstvím na světovém šampionátu si jeden hráč vydělá v průměru 100 tisíc dolarů. Nejvyšší prémie za titul letos vypsala anglická ragbyová unie, a to 350 tisíc dolarů. Kolébka ragby však skončila v základní skupině. Oba finalisté, tedy Nový Zéland a Austrálie, měli přislíbeno za vítězství 250 tisíc dolarů.

Vstupenky na finále
akce cena (v dolarech)
MS v ragby 2015 230–1150
MS ve fotbale 2014 440–990
Superbowl 2015 800–1900

Pramen: monitoring E15