Ideolog Kremlu šéfuje spolupráci s Českem

Vladislav Surkov

Vladislav Surkov Zdroj: profimedia.cz

Vladislav Surkov, který byl od Putinova nástupu k moci označován za šedou eminenci Kremlu a hlavního ideologa, dostal jako nový ruský vicepremiér na starost další úkol – vztahy s Českem. Surkov, známý jako autor strategie „řízené demokracie“ v Rusku a spojovaný s nástupem autoritářského režimu, se stal spolupředsedou českoruské mezivládní ekonomické komise.

Tuto informaci zveřejnil rusky psaný server Pražský telegraf a deníku E15 ji potvrdily další zdroje. Předsedou komise za českou stranu je ministr průmyslu Martin Kuba (ODS).

Jako vicepremiér pro inovace je nyní Surkov odpovědný za další zásadní strategii modernizace Ruska a skoncování s „primitivní ekonomikou“, která je příliš závislá na vývozu surovin. Právě českoruské ekonomické vztahy by se také měly zaměřovat na projekty s vysokou přidanou hodnotou. „Inovace jsou v zájmu Ruska i Česka. To, že je má Vladislav Surkov přímo na starosti, by mohlo pomoci ve spolupráci českých a ruských firem,“ řekl předseda představenstva české Komory pro spolupráci se zeměmi SNS Václav Petříček.

Mezivládní komise s Ruskem je pro rozvoj vztahů důležitá už proto, že tam stát hraje v ekonomice stále významnou roli. Tato komise podpořila česko-ruskou spolupráci například v kosmickém výzkumu a inovacích v jaderné energetice, mikroelektronice, medicíně či zemědělství.

Ruská i světová média v současnosti spekulují o tom, zda vliv Surkova slábne, nebo se mu naopak zase rýsují dobré časy. Ruská opozice mu vyčítala podíl na loňských zmanipulovaných parlamentních volbách a jeho odchod z postu zástupce šéfa prezidentské kanceláře v Kremlu do vlády byl údajně ve skutečnosti „odklizením“ na méně významný post.

I když byl Surkov dlouho ideologem Vladimira Putina, později se prý přimkl spíše k prezidentovi Dmitriji Medveděvovi a k Putinovu návratu do nejvyšší státní funkce byl skeptický. To vše mohlo souviset také s jeho stále větší orientací na projekt ekonomické modernizace Ruska. Mimo jiné prosazoval projekt ruského Silicon Valley ve Skolkovu.

V ruských médiích teď zaznívá také předpoklad, že Medveděv by mohl jako příští předseda vlády Surkova vytáhnout opět na výsluní, možná jako vlivného šéfa své premiérské kanceláře, který by si zároveň zachoval funkci vicepremiéra. Teoreticky by se ale Surkov mohl stát také obětí Putinovy případné čistky, až současný premiér na začátku května zahájí své třetí prezidentské období.