Indonésie uvolňuje ekonomiku: Zahraničním investorům otevře desítky sektorů

Joko Widodo

Joko Widodo Zdroj: ctk

Indonésie otevře desítky sektorů zahraničním investicím. Potvrdil to prezident Joko Widodo. Nejnovější liberalizace hospodářství největší ekonomiky jihovýchodní Asie, kterou prezident označil za velký třesk, bude největším otevřením země zahraničním investorům za deset let.

Vláda zmírní restrikce pro zahraniční investice u všeho od restaurací a zemědělství po dopravu a kina. Celkem 29 sektorů, včetně restaurací a filmového průmyslu, bude zcela odebráno z tzv. negativního investičního seznamu, což znamená, že cizinci budou moci působit v těchto oblastech zcela bez restrikcí.

Negativní investiční seznam určuje, které části indonéské ekonomiky jsou částečně nebo zcela uzavřené pro zahraniční investory. Investoři ze zahraničí si v posledních letech stěžovali na růst ekonomického protekcionismu a nacionalismu v zemi s více než 250 miliony obyvatel, který je brzdí při expanzi.

Stimulace ekonomiky

Widodo agentuře Reuters řekl, že větší otevření zahraničním investorům je posledním z deseti politických balíčků zavedených od loňského září, které mají stimulovat ekonomiku. Ta loni vzrostla o 4,8 procenta, což byl nejpomalejší růst od globální krize v roce 2009.

Přímé zahraniční investice v Indonésii sice v posledních letech rostly, zůstávají však nejnižší v oblasti jihovýchodní Asie v poměru k celkovému hrubému domácímu produktu. Zahraniční investoři již několik let tlačí na zlepšení přístupu na rozsáhlý trh v zemi, jehož hodnota je zhruba 840 miliardy USD (20,1 bilionu korun).

Největším zahraničním investorem v Indonésii byl loni podle údajů místní Rady pro koordinaci investic Singapur. Na celkové hodnotě realizovaných investic 29,28 miliardy USD měl podíl 20,2 procenta. Následovaly Malajsie a Japonsko. Loni k investicím nejvíce lákal těžařský sektor, doprava, skladování a telekomunikace.