Inflace v EU je nejvýše za 20 let, rostla ve všech zemích kromě Česka

Inflaci v EU tlačí vzhůru hlavně rostoucí ceny energií

Inflaci v EU tlačí vzhůru hlavně rostoucí ceny energií Zdroj: Reuters

Růst cen v Evropské unii, způsobený zejména zdražováním energií, v listopadu opět zrychlil. Meziroční míra inflace vystoupila na 5,2 procenta, což je nejvýše za poslední dvě desetiletí, oznámil statistický úřad Eurostat. V říjnu činila míra inflace v sedmadvacítce 4,4 procenta. Ceny rostly ve všech unijních zemích vyjma České republiky, kde zůstala inflace na hodnotě 4,8 procenta.

V zemích eurozóny inflace vystoupila na rekordních 4,9 procenta, potvrdil Eurostat svůj předběžný odhad. Je to rovněž nárůst o osm desetin procentního bodu proti říjnové hodnotě.

Růst cen v eurozóně stále výrazněji překračuje dvouprocentní inflační cíl Evropské centrální banky (ECB). Ta ale na rozdíl od některých analytiků soudí, že inflace zřejmě dosáhla svého vrcholu a začne klesat. Banka ve čtvrtek oznámila, že v březnu příštího roku ukončí program nákupů dluhopisů v rámci nouzového pandemického programu PEPP, žádné změny úrokových sazeb ale nechystá.

Meziroční růst cen energií, jehož dopady na obyvatele se snaží zmírňovat vlády většiny členských zemí, zrychlil v listopadu na 27,5 procenta. V říjnu energie zdražily o 23,7 procenta. Inflace se dále zvýšila také u služeb, které meziročně zdražily o 2,7 procenta. Mírně vzhůru šla inflace také u potravin, alkoholu a tabákových výrobků, kde dosáhla 2,2 procenta.

Proti říjnu se v jedenáctém měsíci roku zvýšila hodnota inflace ve všech členských zemích sedmadvacítky vyjma Česka. Nejrychlejší zdražování zaznamenaly pobaltské státy Litva (9,3 procenta) a Estonsko (8,6 procenta), následně pak Maďarsko (7,5 procenta). Nejméně rostly ceny na Maltě (2,4 procenta), v Portugalsku (2,6 procenta) a ve Francii (3,4 procenta).

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub