Investora Shkreliho zatkla FBI. Podezírá jej z podvodů

Martin Shkreli

Martin Shkreli Zdroj: The independent

Investora do biotechnologií Martina Shkreliho, který se „proslavil“ nedávným radikálním zvýšením ceny léku na parazitickou infekci z 13,5 na 750 dolarů, zatkli agenti americké FBI. Zatčení podle oficiálních vyjádření nesouvisí s tímto cenotvorným krokem, nýbrž s podezřením ze spáchání podvodu v jedné z firem, ve kterých Shkreli dříve působil.

Shkreli pracoval jako CEO biotechnologické firmy Retrophin a je také zakladatelem hedgeového fondu MSMB Capital Management. Souběžně se Shkrelim byl zatčen právník Evan Greebel, který působil jako externí poradce firmy Retrophin.

Podle obžaloby Shkreli a Greebel zosnovali mezi roky 2009 a 2014 celkem tři podvody podle takzvaného Ponziho schématu, které měly investory připravit o kapitál. „Firmu Retrophin používal jako osobní pokladničku,“ dodal žalobce Robert Capers. Shkreli v následném prohlášení pro média veškerá obvinění odmítl a prohlásil se za nevinného.

Kauza Shkreli
Shkreli se dostal do hledáčku veřejnosti a médií v srpnu letošního roku, kdy jeho firma Turing Pharmaceuticals zvýšila cenu generického léku Daraprim na zřídkavou parazitickou infekci z 13,5 na 750 dolarů za pilulku. Vysloužil si za to hlasitou kritiku mimo jiné i od Hillary Clintonové a také úřadů, které začaly vyšetřovat cenotvorbu léčiv.