Investoři prchají z Ruska a Ukrajiny, mluví i o ruském bankrotu

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Hrozba válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou přiměla investory udělat další krok vzad ze zdejších trhů. Ruské akcie včera ztratily dvě procenta a rubl se poklesem o necelé procento přiblížil svému historickému minimu z poloviny března. V očích investorů vzrostlo i riziko ruského bankrotu. Jeho pravděpodobnost považují trhy za nejvyšší od počátku jara.

„Tržní ceny začínají zohledňovat válku. Dokud neuvidíme jasný signál o tom, že Rusko nechce napadnout východní Ukrajinu, ceny ruských a ukrajinských aktiv se nevzpamatují,“ uvádí expert na rozvíjející se trhy v Danske Bank, Lars Christensen. Investoři se obávají uvalení tentokrát již účinných sankcí vůči Kremlu a mizí v předstihu. Ruské akcie tak od počátku roku přišly už o více než deset procent.

Nervozita vládne i v Kyjevě. Ukrajinská měna si v pondělí sáhla na absolutní minimum, když se americký dolar během dne obchodoval i za více než 13 hřiven. Takřka o polovinu vzrostlo riziko, že země nesplatí miliardovou emisi dolarových dluhopisů splatnou v červnu, protože výnos se přiblížil 31 procentům. Skutečný šok ale může teprve nastat.

Rusko si při loňském nákupu třímiliardové emise ukrajinských bondů stanovilo podmínku, že hodnota celkového státního dluhu země včetně garancí nesmí překročit 60 procent HDP. „Tento poměr činil ke konci roku kolem 55 procent. Pokud Ukrajina podmínku poruší a Rusko bude chtít předčasné splacení bondů, může to vyvolat propad hodnoty i nyní jinak bezvadných cenných papírů,“ upozorňuje ekonom Nomury Attard Montalto.

Eskalující konflikt míchá kartami i na globálních trzích. Averze k riziku táhne svorně dolů vyspělé i rozvíjející se trhy, ropa se naopak dotkla šestitýdenního maxima. „Trhy budou nuceny přizpůsobit se nové hrozbě, čeká nás období větších cenových výkyvů,“ uvádí šéfka G+ Economics Lena Komileva.