Irácké jednotky míří k Mosulu, postup zpomalují miny

příslušníci iráckých speciálních sil

příslušníci iráckých speciálních sil Zdroj: ctk

Irácké jednotky jen pomalu postupují na severu země po zahájení ofenzívy, jejichž konečným cílem je dobýt zpět severoirácké město Mosul. Operace, která začala ve čtvrtek, podle agentury Reuters naráží na problémy, protože mnoho objektů na frontě je zaminováno. Islámský stát v obraně předpolí Mosulu využívá sebevražedné atentátníky, uvedla irácká armáda.

Ve čtvrtek irácké jednotky získaly kontrolu nad několika vesnicemi na předměstí města Machmúr východně od Mosulu a vyvěsily tam irácké vlajky. Iráčanům ze vzduchu pomáhá koalice v čele se Spojenými státy, operaci podporují i kurdští bojovníci.

„Miny postup armády zpomalují,“ řekl novinářům zdroj z irácké armády, který se bojů účastní. Velení irácké armády tvrdí, že Mosul osvobodí během letošního roku, mnozí experti ale o připravenosti ozbrojených sil pochybují.

Mosul ze tří stran obklíčili iráčtí Kurdové, kteří se na několika místech přiblížili až na vzdálenost 15 kilometrů od severního okraje města. Spojené státy oznámily zřízení malého stanoviště dělostřelectva na severu Iráku, které má za cíl chránit iráckou vojenskou základnu v Machmúru. Ta leží asi 70 kilometrů jihovýchodně od Mosulu a je pro útok na město nejdůležitější.

Paweł Smoleński: Politický islám je atraktivní kvůli západnímu rasismu