Iráčtí radikálové dobyli další města a blíží se k Bagdádu

Boje v Iráku

Boje v Iráku

Iráčtí radikálové v noci na dnešek ovládli další dvě města ve východní provincii Dijála a postupují směrem k metropoli Bagdádu, od níž jsou vzdáleni méně než sto kilometrů. Vláda šíitského premiéra Nurího Málikího je podle agentury AP zcela paralyzována a vládní síly nejsou schopny na ofenzivu sunnitských povstalců odpovědět. Spojené státy prý uvažují o nasazení bezpilotních letounů.

Radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) dobyli města Saadíjá a Džalavlá, stejně jako řadu vesnic v okolní horské oblasti ležící okolo stovky kilometrů severně od metropole.

Málikího vláda nebyla podle AP ani dnes schopna na vývoj situace zareagovat a k islamistům se začaly přidávat rovněž skupiny sunnitských stoupenců diktátora Saddáma Husajna svrženého před 11 lety, za jehož vlády byli příslušníci této menšinové sekty u moci.

Irák se tak ocitá v podobné situaci jako v letech 2006 a 2007, kdy vedlo násilí mezi sunnity a šíity ke ztrátám tisíců lidských životů. Tehdy je ukončilo až posílení americké armády, která v zemi působila. Nyní prezident Barack Obama nasazení amerických jednotek vyloučil, pohrozil však povstalcům zapojením amerických vzdušných sil k zastavení jejich postupu.

USA možná nasadí bezpilotní letouny

Irácký premiér Málikí už v úterý vyhlásil nejvyšší pohotovost a požádal parlament o vyhlášení výjimečného stavu. Poslanci ale hlasovat nemohli - nesešel se jich dostatečný počet. Vláda žádá o pomoc zahraničí. Spojené státy zvažují všechny možnosti s výjimkou vyslání vojáků. Ministr zahraničí John Kerry iráckou vládu ujistil o americké podpoře.

Prezident Barack obama již prohlásil, že nevylučuje žádnou vojenskou akci kromě vyslání pozemních vojsk. Podle spekulací zvažuje údery amerických bezpilotních letounů.

Američané z Iráku začali postupně letadly evakuovat své občany přítomné na základně severně od Bagdádu. Jde zejména o osoby, které pomáhaly s výcvikem místních bezpečnostních složek. Němci zase vyzvali své obyvatele, aby kvůli bezpečnostní situaci opustili některé provincie a rovněž iráckou metropoli. Ankara mezitím stále vyjednává o propuštění svých občanů, které radikálové drží jako rukojmí.

Zahraniční tisk: Irák se rozpadl. V Anbáru vládne ISIL