Írán bude méně dodržovat své závazky z jaderné dohody, postrádá „pozitivní signály“ od ostatních zemí

Hasan Rúhání

Hasan Rúhání Zdroj: profimedia.cz

Írán bude nadále omezovat dodržování svých závazků v rámci mezinárodní jaderné dohody, neboť postrádá "pozitivní signály" od ostatních signatářů dokumentu. Při setkání představitelů Ruska, Číny a lídrů dalších asijských zemí v Tádžikistánu to podle agentury Reuters prohlásil íránský prezident Hasan Rúhání.

V květnu Írán přestal dodržovat některé závazky jaderné dohody z roku 2015, kterou uzavřel se světovými mocnostmi. Stalo se tak rok poté, co Spojené státy od této dohody jednostranně odstoupily a zpřísnily sankce vůči Teheránu. Prezident Donald Trump tento krok zdůvodnil tím, že jaderná dohoda s Teheránem je neúčinná.

Francie a další evropští signatáři dokumentu, jehož cílem bylo omezit íránské jaderné ambice, uváděli, že dohodu chtějí zachránit, mnohé jejich společnosti ale pod finančním tlakem USA obchody s Teheránem zrušily.

Ruský prezident Vladimir Putin v Dušanbe podle agentury Reuters prohlásil, že Moskva bude dohodu dodržovat, a vyzval další signatáře ke stejnému přístupu. "Věříme, že jediným rozumným rozhodnutím je, aby všichni účastníci dohody dostáli svým závazkům," řekl šéf Kremlu.

Íránská vláda minulý měsíc uvedla, že pokud světové mocnosti během 60 dní nesplní své sliby o pomoci Íránu v období amerických sankcí, začne země obohacovat uran na vyšší úroveň. Takové obohacování je nezbytný mezikrok na cestě k jadernému arzenálu.

Ve čtvrtek Írán slíbil, že jaderné zbraně nevyrobí. Nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí v rozhovoru s japonským premiérem Šinzo Abem uvedl, že Teherán něco podobného nemá v úmyslu; po setkání s Chameneím to řekl japonský premiér.

"Je zřejmé, že Írán nemůže tuto (jadernou) dohodu dodržovat jednostranně," prohlásil Rúhání a dodal, že je nezbytné, aby k obnovení dohody přispěly všechny strany. Írán musí vidět "pozitivní signály" od ostatních signatářů paktu, mezi něž patří Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Jaké kroky by Teherán přijal nebo jaké pozitivní signály chce vidět, neupřesnil.