Írán: Dohodnout se na jaderném programu v termínu je nemožné

Ministr zahraničí USA John Kerry, bývalá šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová a íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf během vídeňských rozhovorů o jaderném programu Íránu.

Ministr zahraničí USA John Kerry, bývalá šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová a íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf během vídeňských rozhovorů o jaderném programu Íránu. Zdroj: ctk/AP

S blížícím se pondělním termínem stanovaným pro dosažení dohody s Íránem o jeho jaderném programu stále není jasné, zda nynější vídeňská jednání k tomuto cíli dospějí. Na základě vyjádření íránských a evropských diplomatů se však jeví jako stále pravděpodobnější možnost prodloužení rozhovorů. Rozhodující by mohla být dnešní noc. Vyjednávající strany si již dříve stanovily, že dohodu uzavřou do 24. listopadu.

Dosáhnout konečné dohody mezi Teheránem a světovými mocnostmi o íránském jaderném programu do pondělí není možné, ale je možnost rozhovory prodloužit, uvedla dnes podle Reuters íránská agentura ISNA.

„Dosáhnout celkové dohody se zdá být fyzicky nemožné. I kdybychom dospěli k politické dohodě, technické přílohy nejsou hotové,“ citovala Reuters nejmenovaného evropského diplomata.

„S ohledem na to, že do termínu (pondělí večer) zbývá málo času a že zbývá projednat a vyřešit mnoho otázek, je nemožné dosáhnout konečné a vyčerpávající dohody do 24. listopadu,“ uvedla íránská agentura ISNA s odvoláním na člena íránského týmu, který vyjednává s mocnostmi ve Vídni.

Možné prodloužení je ve hře

Nejmenovaný zdroj ISNA také uvedl, že začne jednat o možném prodloužení mezinárodních rozhovorů, pokud se nedosáhne dohody do dnešního večera. Nejmenovaný íránský diplomatický zdroj ve Vídni podle agentury AFP řekl, že Teherán je pro prodloužení jednání o šest až 12 měsíců, pokud se do dnešního večera nedosáhne politické dohody.

„Stále se soustředíme na dosažení politické dohody do dnešního večera, což by umožnilo pracovat na technických detailech. Pokud se to ale dnes odpoledne nebo večer nepovede, bude řešením promyslet prodloužení platnosti přechodné dohody z Ženevy. To může být na dobu šesti měsíců či roku,“ řekl íránský diplomat.

Lavrov jednal s Kerrym

Ministři zahraničí zainteresovaných zemí mezitím ve Vídni horečně jednají. Až dnes vpodvečer do rakouské metropole přicestoval také ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov a podle agentury AFP se už sešel se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Ten v posledních dnech absolvoval řadu rozhovorů, dnes mimo jiné s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem a zmocněnkyní EU Catherine Ashtonovou.

Íránský zdroj po schůzce řekl, že jednání byla sice dobrá, ale zbývá prý stále udělat mnoho práce a je příliš brzy na vynesení „konečného soudu“.

Vídeňské rozhovory jsou sice důvěrné, ale americký prezident Barack Obama alespoň v obecných pojmech v rozhovoru pro televizi ABC popsal neshody mezi Washingtonem a Teheránem. „Myslím, že naším cílem vždy bylo uzavřít celou řadu cest, jimiž by se Írán mohl dostat k jaderné zbrani a současně musíme mít jistotu, že sankce budou krok za krokem uvolňovány, když bude Írán činit to, co se od něj očekává,“ prohlásil Obama ve dnes odvysílaném rozhovoru.

Částečné ústupky

Mocnostem se v listopadu 2013 v Ženevě podařilo na základě předběžné dohody přimět Teherán k částečným ústupkům ohledně zastavení některých jaderných aktivit, což umožnilo zmírnit protiíránské sankce. K jejich úplnému zrušení je ale nutná trvalá dohoda o omezení sporného íránského programu, jehož motivem podle podezření Západu může být snaha Teheránu získat nukleární zbraně.

Nynějších rozhovorů na ministerské úrovni s Íránem se ve Vídni od úterý účastní Spojené státy, Rusko, Čína, Francie, Německo a Británie. Kerry dnes má podle AFP povečeřet se svými protějšky z Francie, Británie a Německa a s Ashtonovou. Čínský ministr zahraničí je prý očekáván až v pondělí.